Мерджанов на Първи май: Социалните права на трудещите се граждани трябва да се отстояват всеки ден

Май 01, 2016 Новини БСП в медиите 0 1205

Традиционното шествие тази година е израз на несългасие и с ТТИП

„По традиция БСП държи на Първи май - Международния ден на труда и на международната работническа солидарност, не само в неговото тържествено празнуване, но и в делничното установяване на социалните права на трудещите се граждани на България”. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов. Той подчерта, че БСП е партията, която неизменно чества Първи май, не само заради протеста за по-добри условия на труд и повече социални права. Тази година акцентът ще бъде поставен също и върху несъгласието с налагането на Трансатлантическото търговско споразумение със САЩ. По думите му шествия по повод празника ще има в София, Бургас, Видин и в много други градове в цялата страна.

Мерджанов подчерта, че в основата на решението левицата да не участва в управлението е било несъгласието на БСП с начина, по който се разполага икономическата визия и социалната защита на българските граждани.  „След като има приходи в хазната, защо те не се насочат към хората, към зониране на българската икономика, за повече защита за майките, за децата, за образование, за здравеопазване”, попита той.

Социалистът заяви, че неслучайно едни от исканията на БСП и усилията на ПГ на левицата в парламента са насочени към  социалните закони, за по-справедливо данъчно облагане, за помощ към майките, за децата с увреждания, за промени в трудовото законодателство, гарантиращи повече права на българските трудови хора. „Това е алтернативата на състоянието, което наблюдаваме в момента”, категоричен бе говорителят на левицата.

Харизмата на Борисов се изчерпва

„Харизмата на Борисов е на изчерпване, защото животът в България стана непоносим, мизерията нарастна”, заяви Мерджанов. По повод коментарите на премиера Борисов по отношение на левицата и коалицията, към която се е опитал да я пришие, социалистът подчерта, че БСП е най-последователната опозиционна сила от началото на това управление и никой не може да го оспори. Според него това, че ДПС и ДСБ не са съгласни по определени въпроси с управляващите, е проблем на самото управление и на самия премиер, защото те в определени моменти са давали своята подкрепа за правителството. Мерджанов коментира също, че ще е интересно какво ще е отношение на Борисов към ДОСТ и други партии, които явно и неявно продължават своята подкрепа към управлението.

„След близо 6 години на ГЕРБ във властта, България става все по-несигурна, българската икономика почти изчезва, а бленуваните приказки за приходи в хазната не топлят никого, защото животът на българските граждани става все по-тежък и опашките на терминалите на летището ни стават все по-дълги”, каза още той.   

Промените в изборния кодекс бяха ненужно упражнение

„Направените промени в изборния кодекс бяха ненужна загуба на време и внесоха повече несигурност”, заяви Мерджанов. Той се съгласи с твърденията, че след измененията в изборното законодателство, все още нямаме нито електронно, нито задължително гласуване, нито промяна в упражняването на вота зад граница. „Капакът на всичко беше, когато председателят на правната комисия внесе фалшив доклад в последния ден от дебатите в НС. Когато даваме пред българския народ доказателство, че с фалшиви доклади, си служим при направата на правилата, какво очакваме от самите избори? Това няма да ни простят българските граждани”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на левицата. Той подчерта, че отделни текстове ще бъдат отнесени към Конституционния съд и БСП може да се присъедини към искания по въпросите, които пречат на свободното волеизявление на българските граждани.

По отношение на въведената графа „срещу всички”, социалистът подчерта, че  дистанцирането от политическия процес е един от най-големите проблеми на българското развитие. „Всички сме недоволни и искаме нещо да се променим, но за да се случи това – трябва всички да участваме. Това, че не подкрепяш никой, не дава алтернатива и шанс за следващо развитие”, обясни Мерджанов. Според него, ако искаме изсветляване на политическия живот, трябва да осъвременим и да опростим законодателството, така че хората да вярват повече и да бъдат по-активни в своя избор.  

Главният отговорник за всичко, което се случва в момента в държавата, е ГЕРБ

По думите му провеждането на последните няколко избори в България са създали много съмнения във всички. Мерджанов заяви, че предизвикателството към министър-председателя и към ГЕРБ е да кажат – бяха ли последните избори крачка напред към демократичното развитие на България. Според социалистът отговорът на този важен въпрос е не. „Отговорност главно носят тези, които организираха изборния процес и в максимална степен се възползваха. Властта като цяло е в ГЕРБ – и президентска, и изпълнителна, и местна власт. Главният отговорник за всичко, което се случва в момента в държавата, е ГЕРБ”, категоричен бе говорителят на левицата.

БСП е единствената партия, която засилва политическото си влияние, и ще продължи да го прави

Мерджанов заяви, че Конгресът на БСП ще бъде насочен към изготвянето на алтернатива на случващото се в страната. Той подчерта, че ниските резултати за левицата на последните няколко избори не обезсърчават партията. „БСП е политическата сила, която макар и малко, но последователно и трайно, повишава политическата си влияние в последната година. Тази тенденция ще се засилва”, обясни той. Социалистът подчерта, че на най-висшия си форум БСП ще приеме три документа: политическа декларация за 125-та годишнина на левицата, преглед за т. нар. преход и оценка за състоянието на БСП и участието и във властта и извън нея, както и политическа платформа, която трябва да очертае държавата като суверенна, солидарна и справедлива.

Мерджанов подчерта, че левият завой на партията е започнал, когато Миков я е оглавил. По думите му настоящият председател на НС на БСП е направил много за стабилизацията на партията. Това не отнема правото на тези, които искат да се кандидатират за лидерския пост – да го направят, но като представят убедителна визия за развитието на партията – икономическа и социална. „Всичко, което се случва, трябва да става на легитимните партийни форуми, защото имаше опити някак си предварително да се изиграе състезанието за лидер по медиите. Лидерът е този, който трябва да убеди делегатите на Конгреса, а те от своя страна – да убедят българското общество, за да може действително този тип политика да получи подкрепа и развитие”, заключи говорителят на партията.