Симеон Дянков се упражнява в изготвянето на бюджет на гърба на българските граждани

Мая Манолова: Колко още технически грешки са заложени в Бюджет 2010   „Изключително сме притеснени от Бюджет 2010

Мая Манолова: Колко още технически грешки са заложени в Бюджет 2010

 

„Изключително сме притеснени от Бюджет 2010. На всички вече ни е ясно, че г-н Дянков за първи път през живота си се упражнява в изготвянето на бюджет и досега никога не е правил бюджет". Това заяви в парламента депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев. „Вчера четох един анализ, в който разбрах, че министър Дянков е консултирал около 40 правителства по финансови проблеми. Не се учудвам защо сме в световна криза", коментира Кирил Добрев.

Драгомир Стойнев определи като антисоциален бюджета за следващата година. По думите му  в момент на тежка икономическа криза държавата абдикира от своите социални ангажименти и прехвърля отговорността си върху хората. Депутатът от левицата изтъкна, че гражданите са останали без защита и без подкрепа - замразяват се доходи, замразяват се пенсии, отменят се коледните добавки, намаляват се разходите в областта на заетостта, на трудовите отношения, в областта на социалното подпомагане. „Всички обещания, които ГЕРБ предложи, не ги изпълни", категоричен беше Стойнев. Той отбеляза, че за следващата година бюджетът на държавното обществено осигуряване намалява с 800 млн. лв.

„За първи път социални групи, които са получавали помощи от държавата, ще бъдат лишени от тях. Това са майките на близнаци и майките студентки. Оправданието на г-н Дянков, че става дума за техническа грешка, поражда един друг въпрос - колко други технически грешки са заложени в Бюджет 2010, заяви Мая Манолова. По думите й  единствените институции, които увеличават своя бюджет за 2010г. са Министерски съвет и Народното събрание - бюджетът на Министерски съвет се увеличава с близо 100%, а на Народното събрание с 15%. Манолова предложи предвидените за целта пари да бъдат дадени на хората в неравностойно положение

Според левицата заложените в бюджет 2010г. макроикономически показатели, а именно спад на БВП, спад на заетостта и замразяване на доходите, го характеризират като бюджет на безработицата и бедността. Тревожно е, че на фона на това управляващите вместо да вземат мерки за стимулиране на заетостта, правят точно обратното. Три пъти се намаляват парите, които стимулират заетост - от 190 млн. лв. на 63 млн. лв. По този начин правителството създава армия от 63 000 безработни, които до този момент са разчитали на програмите за заетост. Манолова отбеляза, че с бюджета за следващата година се намаляват с 2,5 пъти парите за социално подпомагане и попита дали с 2,5 пъти ще намалеят лицата, които са на социално подпомагане. Депутатът коментира, че се премахва и швейцарското правило за увеличаване на пенсиите всяка година.

От Коалиция за България изразиха намерение да сформират инициативни комитети, които да защитават болниците в малките населени места, защото веднъж закрити, няма да бъдат открити отново. По думите на Мая Манолова става дума за 320 болници в редица големи български общини.