Атанас Мерджанов: Нужно е ново равнище на отношенията с Русия

Апр 28, 2016 Новини БСП в медиите 0 1127

28.04.2016 г.

„Има нужда от ново равнище на отношенията с представители на Руската федерация, което е изключително важно за българското общество и българската държава”. Това заяви в предаването за лява политика „Червена линия” по радио „Фокус” говорителят на БСП и зам.-председател на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов. 
Като част от делагацията на БСП, посетила Москва миналата седмица, той разказа, че представителите на левицата са се срещнали с първия заместник-председател на държавната Дума, с един от зам.-министрите на външните работи, провели са множество срещи с народните представители от „Справедлива Русия” и със зам.-председателя на Съвета на федерациите, който е от „Единна Русия”. Относно чулите се упреци за срещата на делегацията със „Справедлива Русия”, Мерджанов подчерта, че партията е в опозиция в руския парламент, но предлага законопроекти, изцяло свързани с левите ценности като например, защита правата на трудещите се. По думите му хората, които виждат нещо лошо в тези контакти, са същите тези хора, които често са били гости на конгресите на „Справедлива Русия”.
Трябва да развиваме отношенията ни с Русия в новите, съвременни условия
    Мерджанов разказа още, че има сериозно разочарование на руските политици по отношение на поведението на нашите държавници и, на първо място, те са посочили президента, външния министър, министъра на отбраната. „Това са политици и държавници, които БСП е критикувала многократно. Трябва да е ясно, че България, макар да е член на ЕС и НАТО, в никакъв случай не бива да се отказва от дълготрайните си отношения с Русия. Напротив, трябва да ги развиваме в новите, съвременни условия”, категоричен бе Мерджанов. Според него позорно е сегашните български политици да съдействат за една неправилна политика, която ЕС следва. „В тази връзка беше и нашето последователно поведение да бъдем срещу санкциите към Руската федерация. Неслучайно, вече 8 пъти сме поставяли този въпрос на вниманието на народните представители”, добави говорителят на БСП. По думите му дебатът за спиране на санкциите срещу Русия се води много сериозно в ЕП, защото не само България, но и много европейски държави, са крайно губещи от санкциите. „В крайна сметка ще се окаже, че от тези санкции печелят най-вече САЩ и Русия, защото санкции по отношение на космическата индустрия няма и това не смущава икономическите им отношения”, каза още той.
    Предвид международната ситуация Мерджанов изрази надежда руските туристи да бъдат пренасочени към страната ни. „Това беше и една от целите на нашето посещение, защото в крайна сметка България е държавата, която трябва да даде насрещни гаранции”, допълни той. Като друга възможност за българския бизнес, станала ясна по време на срещите в Моска, Мерджанов посочи, че предвид влошените отношения с Турция, много от турските строителни фирми са се оттеглили, което е възможност за българските фирми. 
    Социалистът заяви, че Русия е наш партньор от столетия във всяко едно отношение и е крайно неприятно, когато с повод или без повод, определени наши политици се стремят да влошават тези контакти. „Няма какво да се правим на по-католици от папата. Самият ЕС доказа, предвид бежанската вълна, че не е подготвен за някои стресови ситуации. Политиката на санкции досега не е довела до нищо добро. Какво пречи българските представители в европейските институции да заемат проактивна позиция. Нещо, което като че ли не им се отдава, защото ние на няколко пъти предупреждавахме, заявявахме и предлагахме министър-председателят и министърът на външните работи да заявят позиция за размразяване на междупарламентарния диалог, който е много важен”, каза още той.
    Що се отнася до НАТО и стремежа на САЩ за разполагане на допълнителни сили, Мерджанов е на мнение, че България трябва да се отнесе изключително внимателно, защото това не кореспондира с нейния интерес.
    „Русия е приятелска нам държава, тя винаги е оказвала своето благотворно влияние и България следва да отчита и да съхранява тези традиционни отношения”, каза в заключение Атанас Мерджанов.