Управляващите обричат общините на фалит

  Освен че ще бъдат затруднени в изпълнението на публичните услуги, през следващата година общините няма да бъдат в състояние да оползотворят средствата от европейските фондове   Вече повече от 100 дни управляващите и държавата ни занимават с различни според тях важни теми като ревизии, доклади, импийчмънт на президента

 

Освен че ще бъдат затруднени в изпълнението на публичните услуги, през следващата година общините няма да бъдат в състояние да оползотворят средствата от европейските фондове

 

Вече повече от 100 дни управляващите и държавата ни занимават с различни според тях важни теми като ревизии, доклади, импийчмънт на президента. Ние обаче непрекъснато ще ги връщаме към злободневния въпрос за хляба на хората, който в днешните дни се изразява в дебата за проекта за бюджет за 2010г. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.

Депутатът обърна внимание на орязването на средствата, предвидени за общините. Делът на общинските разходи в консолидирания държавен бюджет пада от 20 на 13%. В рамките на БВП намалението е от 7, 5% на 5,7%, което на практика е най-ниското равнище на общинските разходи през последните 19 години. По думите на Михалевски това е драстично разминаване с водената години наред политика за децентрализация, укрепване на българските общини и повишаване на техния капацитет.

„Единственото, бих казал цинично, отношение на държавата към общините е такова, че се гласува изменение в Закона за местните данъци и такси, с което беше прехвърлена политическата отговорност за увеличаване на таксата за данък сгради от 2% на 2,5%", каза депутатът. Така по думите на Михалевски държавата си измива ръцете с кметовете и местните власти.

Депутатът обясни, че с проектобюджета управляващите намаляват трансферите към общините с над 324 млн. лв., което е с над 11% в сравнение с настоящата година. Едновременно с това се премахва и години наред действалата подкрепа за общините със структурен дефицит. Михалевски предупреди, че тази година общините ще завършат с над 300 млн. лв. просрочени задължения. По думите му са нереалистично планирани приходите на общините за следващата година.

Михалевски изтъкна, че в проектобюджета са отпаднали редица действащи инструменти, които са показали своята полезност и подпомагат общините при усвояване на средствата от еврофондовете. За пример депутатът даде компенсаторния механизъм за лихвите. Според Михалевски освен, че общините ще бъдат затруднени в изпълнението на публичните си услуги през следващата година, няма да имат възможност да оползотворят и средствата от европейските фондове, които за следващата година са минимум 800 млн.

От името на Коалиция за България Михалевски призова при гледането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2010г. да бъдат върнати механизмите за компенсиране на лихвите и държавата да поеме в кризисните времена необходимото съфинансиране.