Янаки Стоилов: Нито парламентът, нито правителството, нито президентът могат да поставят въпроса дали българските граждани са длъжни да гласуват

Апр 27, 2016 Новини БСП в медиите 0 873

Вече и тези в БСП, които имаха колебания или възражения – казват, че са леви и поддържат левия курс на партията

“Случващото се около Изборния кодекс е, защото управляващите искат да разделят референдума от предстоящите избори. Затова бе вкарана и темата за задължителното гласуване, с цел да се намали интересът към самия референдум”. Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов в ефира на „Тази сутрин” по бТВ.

Относно задължителното гласуване, той бе категоричен, че е недопустимо  някой друг, освен самите български граждани, да ги задължава да гласуват. „Само българските граждани могат да поставят въпроса дали те са длъжни да упражняват своите избирателни права. Това не може да го направи нито парламентът, нито правителството, нито президентът. Логиката бе първо да се произнесат на референдума, а след това парламентът да разсъждава дали е допустимо”, каза социалистът.

Стоилов изрази мнение, че с опита на управляващите да сложат графа, с която да се гласува против всички партии, се цели да се настроят допълнително хората срещу политиците. Той поясни: „Недоволството да не бъде насочено към други партии, а този вот да бъде отчетен и след това преразпределен между водещите партии. За съжаление, част от малките партии гласуваха в подкрепа на това, което им е обещано – тези гласове да не бъдат отчитани, за да не се вдигне минимално допустимият праг, при който те биха отпаднали”.

По думите му „поправките на поправките” на Изборния кодекс, вместо да решават проблемите, които да укрепват държавността и да защитават правата на гражданите, се опитват да моделират процеса с оглед на непосредствените интереси на партиите, които участват.

През последната година и половина започнаха политически и организационни промени в БСП

Зам.-председателят на левицата изрази позиция, че вече и хора, които преди са имали колебания или възражения около провежданата от БСП политика – казват, че са леви и поддържат левия курс.

Той бе категоричен, че промяната в БСП е започнала. „През последната година и половина започнаха политически и организационни промени. Обаче, от една страна в партията са идеите и политиката, а от друга – стоят схеми и сделки. Тук възниква въпросът какво ще надделее”, обясни Янаки Стоилов.

Според него освен обещанията за бъдещето, трябва да се вижда политическата и професионална биография на отделните кандидати за партийни постове. „На нашето знаме не трябва да пише аз, а ние – БСП, борба, социална справедливост, прогрес и трябва да победим”, заяви социалистът.

„Ако завърши успешно своя конгрес, БСП ще има добри шансове на президентските избори”, заключи Янаки Стоилов.