При управлението на кабинета „Борисов 2” сме свидетели на „живот назаем”

Апр 26, 2016 Новини БСП в медиите 0 853

През последната година и половина БСП стъпи на правилния път – освен като говорене, тя показва и ляво поведение

„При управлението на кабинета „Борисов 2” ставаме свидетели на „живот назаем” – с всички тези заеми, с милиардите левове, които се теглят и не е ясно за какво се харчат, няма никаква прозрачност”. Това заяви Стефан Стефанов, член на Изпълнителното бюро на НС на БСП в предаването „Делници” по телевизия „Евроком”. Той констатира, че няма сектор, в който в момента управляващите да работят правилно и да имат цялостна визия за неговото развитие. „Няма отговор как искаме той да изглежда след 10 или 15 години”, добави социалистът.

Стеданов определи ситуацията в страната като „псевдо-стабилна”, а водената от ГЕРБ и съпридружващите я партии в управляващата коалиция политика като „дълбоко погрешна и ограничаваща правата на българските граждани – в социалната сфера, образователната, в здравеопазването и не само”. Относно здравната реформа на настоящото правителство социалистът бе категоричен: „Държавата забрави, че здравеопазването има и своите социални функции, а не е изградено с цел печалба”. Той обвърза проблемите в здравната сфера и с демографската катастрофа, за която БСП непрестанно алармира. Социалистът не пропусна да отбележи и проблемите в образованието, като нарече образователната реформа на министър Кунева „връщане далеч назад във времето, към килийните училища”.

Измененията в изборното законодателство Стефан Стефанов коментира така: „С промените в Изборния кодекс, с въвеждането на задължителното гласуване, виждаме как управляващите искат някой да ги обикне насила. Това не може да се случи. Да не говорим, че това е противоконституционно, защото едно право се вменява като задължение”.

През последната година и половина БСП стъпи на правилния път – освен като говорене, тя показва и ляво поведение

„През последната година и половина БСП стъпи на правилния път – освен като говорене, тя показва и ляво поведение. Това е много важно за постигането на синергия между думи и поведение, както и за реалните парламентарни действия на политическата ни партия. За тази година и половина ние се утвърдихме се като единствената опозиция и алтернатива на сегашното управление”, заяви Стефанов.

Той бе категоричен и, че партията възстановява своето добро организационно състояние. „Организационните действия в партията продължават, тъй като година и половина е съвършено кратък период от време. Провеждат се множество мерки за нейното укрепване, сред тях са и т. нар. „организационни съвети”, които бяха критикувани на места, но се вижда, че те дадоха своя резултат и организациите, в които бяха извършени, функционират нормално”.

Социалистът коментира фактът, че в партията има сериозно обновление – 50% от председателите на общински и районни партийни структури са новоизбрани, също така обновени са съставите на общинските съвети, а това потенциално може да доведе и до обновление в състава на Националния съвет на БСП.

На въпрос относно връзката с членовете и симпатизантите на партията в страната, Стефан Стефанов отговори, че националното ръководство поема множество ангажименти и обхожда цялата страна. „От структура на структура, от социалист на социалист. За да претендираме, че сме национално представена партия, ние трябва да знаем проблема, очакванията, визията на всеки един наш член или симпатизант”, поясни той.  

Стефанов акцентира на въведената практика на пълна прозрачност на отчетно-изборната кампания в БСП. „Приет, с решение на НС на партията, бе правилник за подготовката и реализацията на отчетно-изборните конференции и общи събрания. За първи път в историята на партията на създадените регионални интернет страници на областните съвети се публикува информация за проведените конференции”, посочи той.

Фокусът трябва да се съсредоточи в политиката на партията

Социалистът коментира, че на фокусът на общественото внимание и на това на всеки един от делегатите на Конгреса трябва да се съсредоточи в политиката, която ще предложи и реализира партията. Той припомни, че на последното заседание на НС на БСП са приети проекти на няколко важни документа, които ще бъдат разгледани и приети на 49-тия Конгрес на социалистите - политическа платформа на БСП „ЗА БЪЛГАРИЯ – СУВЕРЕННА, СПРАВЕДЛИВА, ПРОСВЕТЕНА!”, Декларация „125 години БСП” и Доклад на Комисията „България и БСП”. „Важна е политиката на партията, която ние ще предложим на Конгреса – БСП да продължи да се утвърждава като единствената опозиция и алтернатива на сегашното управление”, заяви Стефанов.

„Напук на твърденията „няма ляво, няма дясно”, ще заявя, че това не е вярно. Има ляво, има и дясно. Нашите кметове и общински съветници доказват това със своите действия във всяка една община”, заключи социалистът.