Михаил Миков: Не може да има силна държава без солидарно общество

Апр 24, 2016 Новини БСП в медиите 1 1169

Вярвам на делегатите на Конгреса – те част от БСП и от 125-годишната социалистическа идея


“Лявото става все по-модерно, както и това – политиката да се връща на сцената като интерес на милиони хора. Не може да има силна държава без солидарно общество”. Това заяви в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 председателят на БСП Михаил Миков. Той представи част от приетите на днешното заседание на НС на партията решения и документи, като посочи, че най-важна сред тях е платформата.

Акцент в нея е суверенността на България. “Усещането в хората е, че днес България не се управлява суверенно, че дори като членове на ЕС и НАТО ние не представляваме интересите на българските граждани“, посочи социалистът. По думите му вследствие на неолиберализма, обществото е било разбито, не само социално-икономически, а и като солидарност. Ангажимент на БСП е да обясни на гражданите, че при този краен индивидуализъм не може да има нито силна държава, нито достоен живот за всеки един поотделно.

Миков бе категоричен, че БСП е единствената партия с ясна позиция против ТТИП. Според него тези, които го подкрепят, го правят тихо и не смеят да излязат и да кажат, че са “за” глобалните корпорации да определят дневния ред на държавите. Лидерът на БСП очерта ефекта от евентуалното приемане на това споразумение – вълна от безработица, от фалити, навлизане на ГМО, мачкане на малкия бизнес.

Относно прехода, Миков изтъкна ролята на БСП за приемане на Конституцията. “Тогава партията застана на позиция, че България трябва да има нова конституция – една от най-модерните, най-европейските конституции, с ясно разделение на властите”, добави той. По думите му преломът на БСП е бил тогава, когато се е приело, че може да има компромис с идеите – по време на кабинета на Сакскобургготски, когато БСП е осъмнала с двама министри, водещи фигури. “Това беше решението „няма ляво, няма дясно“. Някак си тръгнахме с компромисите в името на голяма национална цел. Много често зад тези компромиси – някои са правили бизнес, приватизация”, каза още Миков. Той изрази мнение, че големият дефицит е липсата на суверенна държава и той руши доверието в държавата и в политиците.

На въпрос – как се отрази създаването на АБВ на лявото пространство, лидерът на левицата посочи, че на евроизборите през 2014 г. партията е загубила гласовете на 100 000 лявомислещи хора. “Днес страдаме след местните избори, където АБВ избра пътя на комфорта, който очевидно се налага като формула от националното участие в дясната коалиция и масово те участват по места в удобни коалиции с ГЕРБ”, каза още той. Миков обобщи, че най-много страдат гражданите, които са се заблудили, че АБВ може да реализира тяхното ляво представителство. Той обяви, че на много места в страната групи от редови членове на АБВ искат да се върнат в БСП.

Миков заяви, че от началото на годината БСП е единствената партия, която макар и бавно, постепенно увеличава обществената си подкрепа, за разлика от другите партии. Той посочи, че в голяма степен това се случва и заради приеманите политически документи. „Никой от номинираните кандидати не оспорва курса на партията. Единодушно днес бяха приети документите”, каза още председателят на БСП.

Според него за хората е важно, че в България БВП е два пъти и половина близо по-нисък от средноевропейския по покупателна способност, а заплатата – 4,8 пъти по-ниска от средно европейската. “Ето това е кауза, за която си заслужава да се бориш”, категоричен бе той.

Във връзка с предстоящия конгрес Миков заяви, че най-важно е поетият курс да продължи. Според него делегатите на Конгреса имат изключителна отговорност, защото България трябва да променя статукво, а не само персони. Председателят на БСП посочи, че тези хора в зала 1 на НДК носят отговорност както за документите, така и за избора на персоните. “Вярвам им! Вярвам, че те са част от това, което е БСП, от това, което е социалистическата идея вече 125 години – преминала през всякакви изкушения и опити за покупко-продажби. Те ще го направят за тях и децата си”, каза в заключение Михаил Миков.