ГЕРБ е партия без памет

Интервю на Светлана Джамджиева с председателя на НС на БСП и бивш премиер Сергей Станишев във в

Интервю на Светлана Джамджиева с председателя на НС на БСП и бивш премиер Сергей Станишев във в. Труд

- Каквото и  да говори БСП в момента,  г-н Станишев, то не се чува. Готов ли сте да ми кажете нещо, което ще се чуе?

- Периодът е  такъв. През последните 4 месеца  ГЕРБ се опитва да превърне  страната в ченгеджийница и  разиграва поитически фарс. Управляват  с компромати и активни мероприятия.  Живеем в една специфична среда, в която всяка лъжа, казана от управляващите, се възприема за истина. Но е необходимо да се казва и гледната точка на опозицията, защото истината рано или късно ще започне да се чува. Ето, вече близо 4 месеца управляващите се занимават само с “ревизия”, която, вече на всички е ясно, е политически мотивирана. За предишното управление се говори само в негативен план...  
- ... и вие не сте виновен за това, което се случи.  
- Няма невинни в това отношение, и аз в това число. Обаче много от нещата, които казвахме преди изборите, се превръщат в реалност - че когато хората гласуват за Бойко Борисов, гласуват за Иван Костов. Ето, същият авторитарен начин, желание за тотален контрол. И сегашното управление наподобява смесен модел между този на Иван Костов и на Уго Чавес.  
- Болезнен ли е пътят от “Мистър Клийн” до вещица? Не се ли чувствате несправедливо бит?  
- В политиката няма справедливост и на г-н Борисов тепърва му предстои да го осъзнае. Смятам, че съм работил в интерес на страната, нямам угризения на съвестта и не се срамувам от това управление, което направи много.  
- Поискаха имунитета ви и го получиха. Знам, ще кажете, че това е политическа поръчка...  
- ...А не е ли?!  
- ... тоест, вие обвинявате главния прокурор Борис Велчев, че изпълнява политически поръчки?  
- Обвинявам изпълнителната власт.  
- Но имунитета ви поиска Борис Велчев!  
- Още преди изборите г-н Борисов се закани да ме вкара в затвора, мен и г-н Доган. И той, и г-н Цветанов, и другите министри се държат не като министри, а като прокурори, а може би и като съдии, обвиняват и казват кои са виновните, кои са за затвора.  
- Главният прокурор има мандат и изпълнителната власт трудно може да го принуди...  
- Наскоро градският прокурор Кокинов каза, че те не действат под политически, а под обществен натиск... Така че разбирам, че не им е лесно. Защото следващата стъпка след ултиматумите - и за сроковете, и за това към кого да се повдигнат обвинения - е да ги обвинят в бездействие...  
- Тоест, твърдите, че върху прокуратурата и съдебната система се оказва политически натиск, наречен обществен... А къде са все пак изчезналите секретни документи от ДАНС и МВР, на кого сте ги давали?  
- Не бих казал, защото това е част от разследването, което се води. Нямам намерение да разгласявам класифицирана информация, за разлика от премиера, който го направи.  
- Това класифицирана информация ли е - на кого сте връщали всъщност докладите? Изпълнявали ли сте надлежния ред за връщането им?  
- Разгласяване на класифицирана информация е и огласяването на темите на справки за премиера. Изпълнявал съм това, което трябва. Няма да коментирам повече.  
- А според вас те загубили ли са се?  
- Няма да ви кажа. Става дума за политически фарс.  
- Не ви ли изглежда странно, че добросъвестният гражданин Алексей Петров всъщност даде тласък на разследването срещу вас?  
- Изглежда ми странно как един бивш служител на ДАНС разполага с такъв доклад. И това наистина трябва да се изясни докрай. Странно е, че ако това, което излезе в интернет, е същият доклад, той се появява там, след като беше занесен на министър-председателя.  
- Ама вие трябва да знаете дали е същият доклад, нали сте го чели преди това...  
- По прословутия доклад на г-н Драшков са направени две проверки на ДАНС и на прокуратурата, които са приключили със заключение. Но вие сама можете да си направите изводи и за мотивите, и за качеството, и за това, доколко представлява държавна тайна.  
- Всъщност от този доклад, независимо от качествата му, излиза, че вашите съветници и г-н Сертов са били в странни връзки с неидентифицирания обект Гамизов. И че вие сте знаели за това.  
- Всъщност излиза, че един много агресивен консултант и лобист се опитва да пробие. И отсреща тупкат топката...  
- Но не го отрязват.  
- И нищо не се случва.  
- Какъв е “проектът нула” на Гамизов, с който сте били запознат?  
- Питайте него. А вие усещате ли какъв разговор водим?! Това, което се случва, е подмяна на реалния дневен ред на обществото. И го правят съзнателно, няма какво друго да предложат.  
- Крали ли са червените министри?  
- Ако някой е бил замесен в корупция, да си понесе отговорността. Никога не е имало политически чадър.  
- Поискаха имунитета на г-жа Масларова, хвърлят обвинения срещу Мутафчиев, Гагаузов... Вие убеден ли сте в тяхната невинност?  
- Аз разполагам с тези факти, с които и вие, но съм разговарял с министрите и нещата са ясни. Новите министри-прокурори до голяма степен демонстрират огромна некомпетентност дори в тази функция, която са си присвоили. Какво се оказа - че за ремонта на Министерството на регионалното развитие са похарчени не 42 милиона, а 13 милиона лева за нещо много необходимо. Защото преди папките с проекти стояха на купчини в коридорите. И изискване на ЕС беше да се приведе в ред това министерство, което по оперативна програма борави с милиарди.  
- Нямате ли чувство, г-н Станишев, че тежите на партията си?  
- Имам чувство, че се реализират последователно политически сценарии. Първият етап беше на конгреса и не успя. Вероятно втората стъпка на сценаристите ще бъде създаването на ляв ГЕРБ. Целта е БСП да бъде маргинализирана, за да се създаде безпроблемна среда за съществуване на едно тоталитарно правителство, което е репресивно и което няма какво друго да предостави на българските граждани като реален продукт от управлението. На всички е ясно, че атаката срещу БСП цели отстраняването й от активния политически живот. Борисов го каза ясно: “Млъкнете, както направиха НДСВ и ДПС, и няма да имате тези проблеми.”  
- Ваши бивши съратници - Овчаров, Петков, Дончева твърдят, че ударите срещу вас ги поема партията. Навремето покойният Луканов беше казал: БСП е предателска партия. Имате ли такова усещане?  
- Усещания - най-разнообразни. Но не смятам, че интересите на един или друг човек от БСП може да се трансформират към цялата партия. Огромното мнозинство вярва в нашите ценности. И аз черпя сила от тях.  
- Упрекват ви, че сте управлявали държавата с кръг съветници?  
- Смешна е тезата за съветниците, които са управлявали, особено при едно коалиционно правителство. Всяко решение трябваше да се взема с консенсус!  
- Като говорим за коалиция, вашите партньори от ДПС знаеха ли за вашето решение да прехвърлите част от фискалния резерв в търговска банка? Доган знаеше ли?  
- Това го решава правителството. Министър Дянков с неговите изявления е заплаха за стабилността на банковата система. Второ, ние сме направили всичко необходимо в България да не се случи банкова криза. Трето, не е загубена нито стотинка от фискалния резерв. След 4 години държавата стана два пъти по-богата. И нашите действия нямат нищо общо с авантюрите, които искаше г-н Дянков - да “управлява” фискалния резерв в интерес на частни банки.  
- Не ми отговорихте - знаел ли е за тези ваши действия Доган.  
- Не е вярно. Вярно е, че имаше предложение от Агенцията за приватизация, което спрях. Сметнах, че цената от 80 млн. евро не е изгодна. Вижте, с коалицията свършихме добра работа за страната. Просто БСП плати за това политическата цена. А не ви ли прави впечатление затишието след заканите, които отправяше Борисов към ДПС и към Доган?  
- Борисов го обясни - те си мълчат.  
- Няма да се учудя в някакъв период да има нова коалиционна формула. Сега имаме коалиция, на която ядрото са ГЕРБ и “Атака”, което е сериозен проблем. Такава крайно националистическа и ксенофобска партия като “Атака” е основа на управлението, най-близък партньор на ГЕРБ!  
- Чакайте, в началото на разговора казахте, че командва Костов, сега “Атака” е в основата... Горкият Борисов.  
- Духът на Костов командва.  
- Вашата оценка за 100-те дни на правителството! И къде сме ние след 20 години?  
- Това, което виждам през последните месеци, е връщане назад. В България сред много хора се възстановява чувството за несвобода и усещането за режим, който все повече придобива характеристика на тоталитарен. Ето, вчера президентът критикува кабинета и днес шпицкомандите на Борисов поискаха импийчмънт и орязване на бюджета му.  
- У кого се пораждат тези чувства, като рейтингът на Борисов расте?  
- Мисля, че рейтингът му вече премина своя таван. Все повече мислещи хора си задават въпроси: добре, три месеца говорите само за предишните, а какво правите вие? Как решавате проблемите?! И ако за тази година върви обяснението с лошото наследство, това, което се предвижда за догодина, е почти смъртоносно за цели обществени системи.  
- Криза.  
- Чакайте, светът започна да излиза от кризата, а у нас тя се задълбочава, защото нищо не се прави. В здравеопазването - над 550 млн.лв. по-малко, същото е в другия им “приоритет” - образованието. И когато предстои сериозно увеличаване на безработицата, от 190 млн. за мерки по заетостта са останали 65 млн лв.! Бизнесът съществува все по-трудно - вече едва плащат и заплати.  
А погледнете приходната част - г-н Дянков беше казал, че само от едно връзване между НАП и митницата ще събират 700 млн.лв. Къде са те в бюджета?! След като спряха контрабандата, чрез която били откраднати 2 млрд., къде са тези два милиарда в бюджета за догодина?! Нали това е техният бюджет?  
- 10 ноември. Къде сме след 20 години?  
- В България функционира гражданско общество, постигнахме плуралистична демокрация и пазарна икономика, но това не означава, че всичко в българския преход е красиво. Напротив, по много грозен начин се реализира преразпределението на обществената собственост, много несправедливо. Много хора просто изпаднаха от лодката. И това е една от причините за огромното недоволство - хората загубиха чувството за сигурност за утрешния ден. Но в последните месеци се засилва и чувството за обществено напрежение. Възроди се конфронтацията, злобата, омразата, които бяха забравени в последните осем години.  
- За тези 20 години БСП за трети път става обект на общественото недоволство. Ще оцелее ли?  
- Да. Защото ние успяхме да гарантираме мирния характер на прехода, подпомагайки създаването на опозиция. Второ, БСП е партия, която винаги е поставяла националния интерес над партийните си цели. И през 90-а, и през 97-а можехме да останем на власт. Но на каква цена? Винаги сме загърбвали своя легитимен интерес в името на национални мир. Нито Борисов, нито огромна част от хората в ГЕРБ разбират какво означава демокрация, извинявам се. Те не са били в процесите за създаване на демокрация в България, за разлика от левицата или десницата. Те са партия без памет. Когато в парламента излезем на трибуната, за да кажем позицията си, в залата се чува ръмжене срещу опозицията. Но тази тенденция не е добра за България. И няма да сработи. Въпросът е колко бързо ще се задвижат съпротивителните сили на живото демократично общество.