Филип Попов: БСП е против задължителното гласуване. Не можеш насила да накараш някой да те заобича

Апр 24, 2016 Новини БСП в медиите 0 1209

По този начин няма как политическата система да върви напред

„Още по време на разглеждането на Изборния кодекс от БСП заявихме, че сме против задължителното гласуване, защото проблем на политическите субекти e да накарат хората да отидат, да ги подкрепят и да им се доверят чрез платформите. Не можеш насила да накараш някой да те заобича. По този начин няма как политическата система да върви напред“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов в ефира на „Неделя 150” по БНР.

По повод какъв да бъде надписът в допълнителното квадратче - „Не подкрепям никого“ или „Гласувам по задължение“, народният представител подчерта, че и двата текста са неудачни. „Ако човек отиде и каже, че не харесва никого от изброените, се трупа избирателна активност. В другия вариант – не участва в 4%-ната бариера, все едно на гражданите се казва, че след като не харесват никого, тяхната бюлетина отива в коша. Безсмислено е“, обясни той. Според него негласуването също е форма на изразяване на гражданска позиция и вид протест. „От една страна, имаме въведено задължително гласуване, от друга – административни ограничения като изключване от избирателния списък“, коментира Попов и припомни предложението – ако някой не отиде да гласува два поредни пъти, да бъде изключван от списъците. За да бъде вписан отново в тях, той ще трябва да подаде лично или ако това не е възможно, да плати за нотариално заверена молба. „Това е абсурдно по същество. Бяхме предложили подвижна избирателна секция да се сформира, като към молбата се прикрепи решение на ТЕЛК или НЕЛК. Ние предложихме и епикриза от самата болница, в която да е описано, че човекът не може сам да отиде до урните да упражни правото си на глас“, уточни депутатът от левицата. По неговите думи издаването на решение на ТЕЛК или НЕЛК изисква период от време. „През този период гражданинът е задължен, но е и възпрепятстван да отиде да гласува. Това не почива на добра логика. Направихме и редица предложения за изчистване на процедурата от неясноти“, каза още той.

Филип Попов засегна и въпроса за секциите в чужбина. Според него, когато се въведе задължително гласуване и електронно-дистанционно, се мери с двоен аршин – българите, живеещи в чужбина, нямат това задължение, но тези, които живеят в страната – го имат. „Въвеждайки електронно-дистанционно гласуване, няма гаранция за опазване тайната на вота и за това, че до главата на избирателя няма да седи някой, който да упражни репресия върху неговата свободна воля“, подчерта народният представител. Той обясни, че самото гласуване се извършва в неконтролирана среда, извън СИК. „Не става въпрос за пренос на данни и тяхната сигурност, а за самия процес. Дотам сме стигнали, такава е реалността, че да се дебнем“, коментира Попов и допълни, че има предложения за слагане на камери в СИК, както и възможност да се наблюдава онлайн изборният процес.