Социалистите и демократите в ЕП очакват от правителството на България да съблюдава принципите на демокрация, свобода на изразяване и върховенство на закона

Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП очаква от правителството на България да управлява, както всички правителства на държави - членки на ЕС, съблюдавайки принципите на демокрация, свобода на изразяване и върховенство на закона

Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП очаква от правителството на България да управлява, както всички правителства на държави - членки на ЕС, съблюдавайки принципите на демокрация, свобода на изразяване и върховенство на закона. Липсата на уважение към тези ценности ще представлява сериозна стъпка назад в 20-те години усилия на българския народ да изгради и защити демократично общество.

Това се казва в официално писмо изпратено днес до министър-председателя на Република България Бойко Борисов от лидера на Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Мартин Шулц.

"В качеството си на председател на Групата на Прогресивния Алианс на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, бях дълбоко засегнат от забележките, които наскоро направихте в публичното пространство, намеквайки за забраняване на Българската социалистическа партия и обиждайки нейните членове и симпатизанти", заявява лидерът на Групата на С&Д Мартин Шулц.

В писмото си, Мартин Шулц подчертава, че "Групата на социалистите и демократите остро се противопоставя на всякакви заплахи и натиск върху членове и симпатизанти на политическа партия, без значение от тяхната политическа ориентация, единствено защото защитават мнения, различни от тези на министър-председателя и неговата партия".

"Бих желал да ви напомня, че свободата на изразяване, както и политическият плурализъм са сред основните ценности на Европейския съюз и от всяко правителство и политическа партия се очаква да ги съблюдава ревностно в ежедневната си работа. Респективно - атмосферата на политически натиск е абсолютно неприемлива", заявява още лидерът на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц.

Писмото до министър-председателя на Република България е изпратено с копия до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, действащия председател на Съвета на ЕС Фредрик Райнфелд и лидера на Групата на Европейската народна партия Жозеф Доул.