Проф. Димитър Иванов за взетия от управляващите дълг от 16 млрд. лв.: България ще бъде на колене

Апр 21, 2016 Новини БСП в медиите 0 852

Очевидно някой има да разплаща комисионни от този дълг

„Напът сме да станем затворници на собствения ни погрешен икономически опит, създаден от управляващите. Дълг, взет при положение, че не знаем в какви посоки ще бъде харчен, неговата доходност и падежи съвпадат по време, и всичко това създава изключителна опасност за българската икономика, след 2020 г., когато България ще бъде на колене”. Това заяви проф. Димитър Иванов, известен български икономист, който от години живее и работи в Лондон – една от световните финансови столици. Той бе гост в предаването „Червена линия” по Радио „Фокус”, което е съвместна продукция с Фондация „Дума”. Според него този дълг е погрешен и ще бъде причина за следващата финансова криза у нас. „Пласираните от правителство наши облигации за 2 млрд. евро, на фона на негативните лихвени проценти в Европа и света, цената на този дълг би следвало да е в пъти по-ниска. Но някой очевидно има да разплаща и комисионни”, коментира професорът по икономика.

Вътрешният ни бизнес е умрял и той диша единствено благодарение на еврофинансите и сивата икономика

На въпрос защо тегленето на 16 млрд. лв. дълг не е предизвикало толко силна обществена реакция, каквато имаше срещу намерението на предходния кабинет „Орешарски” да изтегли само 1 млрд. лв., проф. Иванов обясни, че има две основни причини. „Евтините интереси на малки политически партии да стоят в парламента или да бъдат с управляващите и не си дават сметка за бъдещето на България. Втората причина е некомпетентността, неразбирането, че дългът са пари, които ние дължим на себе си, които отнемаме от децата си, че високите дългови равнища слагат спирачка на социалния ни растеж, повишават рисковете от финансови кризи, от рецесии – една опасно надвиснала лавина над всички поколения у нас”, каза още той. По думите му проблемът с дълга ни вкарва в дългова спирала. „Вътрешният ни бизнес е умрял и той диша единствено благодарение на еврофинансите и сивата икономика”, категоричен бе той.

Дългът осигурява капиталовите жестове на премиера Борисов към общини ,села, квартали, стадиони..., а се подпомагат скрито търговски банки

Според него правителството с политиката си използва игли в търсенето на балони. „Защото това, което се вижда от документите е, че ние плащаме дълг с дълг. Покриваме дупки, за които обществото не е информирано. Осигуряваме капиталовите жестове на премиера Борисов към общини, села, квартали, стадиони..., а подпомагаме скрито търговски банки. Излиза, че лъжем не само себе си, но и цяла Европа”, каза също проф. Иванов.

Експертът обясни, че България има нужда от свежи финанси, от стратегически преки чужди инвестиции, от нова модерна, рационална политика на доходите, от възраждане на своята индустрия. „Когато частният сектор, публичният, домакинствата са на колене, вземането на допълнителен дълг е желано, но само, ако се знае за какво, къде, при какъв ефект този дълг ще бъде използван и в комбинация със структурни реформи. В момента никой – нито парламентът, нито отделните министри, знаят за какво ще се използва дълга”, каза професорът. По думите му проблем има и в общините, където не само, че дълговете растат, но и регулациите са такива, че те самите не могат да направят нищо.

Хиляди напускат страната заради социалната политика на Борисов

Проф. Иванов коментира и социалната политика на правителството, като обясни, че според управляващите безработицата намалява, а всъщност реалността е друга. „Те се похвалиха, че коефициентът на безработицата е намалял с 2 пункта и в момента е 7,9%, но да не забравяме, че над 50% от това намаление се дължи на над 29 000 трудоспособни граждани, напуснали държавата ни. В същото време, починалите в трудоспособна възраст за същия период са около 23 000 души”, обясни той и допълни, че данните на правителството са изкуствени. Икономистът каза също, че чрез медиите се спекулира как българите имали страшно много пари в банките.

На въпрос доколко основателни са опасенията на редица експерти и политици от левицата, свързани с външна финасово-икономическа и политическа зависимост на България, професорът по икономика бе категоричен, че всеки обективен експерт, икономист, политик би трябвало с внимание да наблюдава какво се случва в страната. „Ако се вгледаме в брокерите, които оперират с финансовия ни дълг, ще се забележи, че за последните 7-8 години банките са едни и същи и е очевидно, че става дума за някаква комерсиална зависимост. В същото време, зависимостта на България по отношение на геополитическите инвестиции в страната, силно нараства”, обясни той и допълни, че импорта в Европа на български стоки е изключително намалял. „Губим големи традиционни пазари, губим исторически традиционни партньори и сме изложени на най-големите геополитически и икономически рискове, като външна граница на Съюза”, каза проф. Иванов за „Червена линия”.  

На въпрос – дали ще продължава социално-икономическото срутване в България, той каза, че ситуацията е доста опасна. „Видяхме, че ЕС не работи ефективно. Сред основните членове са налице различни сепаратиски тенденции, британският референдум ще има последици, независимо от резултата, а България е оставена сама на себе си”, категоричен бе той. Проф. Иванов цитира данни на Евростат, според които България за седма поредна година е най-бедната страна в Европа.

Икономистът засегна и доклада на ЕК, който ни постави сред 5 страни с прекомерни макроикономически дисбаланси, като заяви, че никой не му е обърнал достатъчно внимание. „В доклада е подчертано, че в страната ни липсват каквито и да е структурни реформи. В него ни предупредиха за остарелия ни социален модел, за липсата на структурни реформи, за големия дял социално изключени граждани. ЕК ни предупреди, че това е последна стъпка, преди започване на процедура, която да доведе и до финансови санкции”, обясни проф. Димитър Иванов.