Михаил Миков: Левите ценности са важни и в България, и в Русия, и навсякъде по света

Апр 21, 2016 Новини БСП в медиите 0 1254

Лидерът на левицата е на посещение в Москва

„Опозиционната „Справедлива Русия“, също като БСП, защитава позициите за прогресивно данъчно облагане, има своите връзки със Социалистическия интернационал и е партия, с която ще подпишем споразумение за сътрудничество, като стъпим върху левите ценности, които са важни и в Русия, и в България, и навсякъде по света”. Това заяви по БНР председателят на БСП Михаил Миков, който е на посещение в Москва.  Той добави, че в руската столица има срещи и с политици от управляващата „Единна Русия“, със зам.-министъра на външните работи, с първия зам.-председател на държавната Дума и др.

Според него такива посещения трябва да се използват за създаването на по-широк кръг от контакти, които са полезни за България и отношенията между двете страни, които са в тежка ситуация заради създаваната в руското общество нагласа, че българското правителство, президентът специално, правят всичко възможно да влошат тези отношения. Миков определи критиките, че се среща с представители на опозиционни партии като „дребни закачки от хора, които не разбират много от тази работа и се опитват да използват това посещение за вътрешнопартийни игри”.

Санкциите се доказаха като контрапродуктивно средство за решаването на какъвто и да е проблем

Миков обясни, че представителите на БСП в Москва обменят с колегите различни мнения как да се подобрят тези отношения. Той припомни, че през последната година левицата е внесла няколко пъти проект на решение, което да ангажира правителството за работа срещу санкциите, но и един втори проект, който е изключително важен – за премахването на забранителния списък. „Забраните за срещи между парламентаристи не помагат с нищо. Те не решават никакъв проблем, даже задълбочават проблемите”, категоричен бе председателят на БСП. Той продължи, че откакто има демократичен парламентаризъм, на народните представители не се търси отговорност за гласуванията, а в случая този забранителен списък, за който социалистите настояват да отпадне за пътуване на депутатите от руската дума, практически се превръща в търсене на отговорност за гласуване. „Санкциите се доказаха като контрапродуктивно средство за решаване на какъвто и да е проблем”, категоричен бе лидерът на левицата. Той допълни, че отляво ще продължат да поставят този въпрос в българския парламент.

По темата за предстоящия Конгрес на БСП Миков заяви, че прави впечатление, че голяма част от претендентите оценяват политиката му като добра и курсът – като правилен, но в същото време възпроизвеждат персонални атаки, включително чрез използване на външни на партията субекти. В тази връзка той посочи днешното интервю на Георги Първанов и заяви, че той явно е решил за пореден път да се намеси в процесите на БСП, макар че отдавна не е неин член и с неговата партия е поел друг политически път. „Явно интересът му към процесите в БСП продължава да е твърде силен”, каза още лидерът на левицата.

Той определи като „несериозни“ твърденията на част от кандидатите, че биха били по-силна опозиция, ако оглавят БСП, тъй като някои от тях и сега заемат високи позиции в парламентарната група и „никой не ги е спирал да бъдат силна опозиция”. Според него някои от обвиненията са на хора, които са били извадени от Изпълнителното бюро, а са били свикнали да пребивават там с десетилетия. „Те са по-неаргументирани в атаките си. Но и това ще мине. Важното е партията да се консолидира около новото ръководство”, каза още той.