Обявиха условията за стипендия "ЕВРОПА" 2010

  За трета поредна година българските студенти ще имат възможност да премерят сили за престижната стипендия „ЕВРОПА", учредена от българския евродепутат Кристиан Вигенин, съвместно с фондация ЦЕМИ

 

За трета поредна година българските студенти ще имат възможност да премерят сили за престижната стипендия „ЕВРОПА", учредена от българския евродепутат Кристиан Вигенин, съвместно с фондация ЦЕМИ.

Официалното събитие, което се проведе в залата на Информационния Център на ЕС в България, бе открито от председателя на ЦЕМИ Калина Панайотова. Тя разясни важността на стипендията, която е един от основните проекти на неправителствената организация. „Ние смятаме за основно право на младите - свободата да получават образование, без да бъдат финансово ограничавани и се радваме, че можем да помогнем за това."

Темите на тазгодишния конкурс бяха обявени от българският евродепутат Кристиан Вигенин, който е учредител на стипендията. Според него дори и да не спечелят всички, никой няма да загуби, защото конкурсът провокира критичен поглед към европейското бъдеще на България. "Радвам се, че мога да насърчавам критичното мислене към нещата, които се случват както в България така и в ЕС. Във връзка с това тази година сме подбрали една от най-важните теми тази есен, свързани с развитието на Обединена Европа - двадесетата годишнина от началото на промените в Източна Европа."

На обявяването на условията на Стипендия Европа 2010 участва и миналогодишният победител в конкурса Георги Генов. Студентът, който спечели голямата награда през 2009 г. - месечна стипендия в рамките на минимална работна заплата за една година заяви: Аз спечелих конкурса благодарение на образованието си и вложих цялата награда в по-нататъшното си обучение."

 

ПОДРОБНОСТИ - ТУК: http://vigenin.eu/?p=bg_news&item_id=2701⟨=BG&cim=4