Филип Попов: Хората от Димово и Видинска област имат жизнена нужда от изграждане на адекватна инфраструктура

БСП с инициативи за изграждането на пътя Димово-Ружинци

По предложение на народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов днес се проведе среща дискусия в Народното събрание, посветена на лошото състояние на инфраструктурата в Северозападна България. По време на нея в частност бе разгледан случаят за пътя Димово-Бела-Ружинци. На срещата бяха поканени народни представители от област Видин от всички парламентарни групи, министърът на регионалното развитието и благоустройството Лиляна Павлова, както и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Филип Попов припомни, че той и председателят на НС на БСП Михаил Миков са задавали няколкократно въпроси, свързани с изграждането на този път. Поради отсъствието на министър Павлова на срещата и липсата на отговор на отправената покана от нейна страна, на въпросите отговори присъстващият Лазар Лазаров. Той увери присъстващите депутати, че до края на месец май ще бъде завършена отсечката от пътя на територията на град Димово, а до края на юни ще бъдат отремонтирани 26 км от пътя Димово-Ружинци.

В отговор народният представител Филип Попов подчерта, че това не решава проблема на живущите в града и в цяла Видинска област. Генералното решение е изграждането на обход край Димово и извеждането на пътния трафик извън града. Лазаров заяви, че най-ранният възможен срок за завършване на обход край Димово е 3 години, както и, че към момента няма средства за него.  

Попов припомни, че по време на управлението на кабинета „Орешарски” се е стигнало до обявяване на обществена поръчка за изграждане на обхода, която след това е спряна от служебния кабинет „Близнашки”. По думите му неслучайно миналата седмица се е състоял протест в Димово по повод тежкото състояние на пътя и отражението, което той има върху живота на хората там. Попов подчерта, че членове на БСП са подкрепили протестиращите и левицата има последователна позиция за решаването на този проблем.          

Присъстващият на срещата депутат от левицата Георги Свиленски допълни, че на 20.04.2016 г., заедно с Филип Попов, са се срещнали с граждани от Димово, обсъдили са проблемите на местното население и са поели ангажимент да продължат да се борят за отстояването на техните интереси.