„Червена линия”: Заеми, дългове – ключовите думи зад „стабилността”

Апр 21, 2016 Новини БСП в медиите 0 870

21.04.2016 г.

С дясното управление българските граждани свикнаха постоянно да им се повтаря рекламното послание „стабилност”, която те така и не усещат. Ключовите думи зад това внушение обаче са „заеми” и „дългове”. В „Червена линия” тази седмица ще говорим точно за тях, като ще потърсим експертно и гражданско мнение за нарастващата опасност България да изпадне в дългова спирала и дори „гръцки сценарий”, в резултат на управлението на кабинета „Борисов 2”.  

Воденото от ГЕРБ, дясно правителство реши да изтегли заем от 16 млрд. лв. в името на мантрата за „стабилността”, но лявата опозиция, в лицето на БСП, констатира – в държавата и за хората - стабилност няма, а парите от заемите, които ще натоварят всеки български гражданин, не се използват за подобряване на социалните условия и икономическите перспективи. Според социалистите те са необходими на властта, заради финансовия й комфорт и ще обслужват свързаните с нея интереси, но няма да стигнат до хората.   

Рекордният заем създава много проблеми и поставя редица въпроси. Увеличава се в неблагоприятна за България посока съотношението между външните и вътрешните задължения. Ако преди то е било в баланс, вече натежава външният дълг – 60 към 40. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт – нещо, с което България се гордееше, също нараства обезпокоително бързо - над 30%. На фона на всичко това е странно, че българското правителство се отказва от финансовите ресурси на страната. Отчита се рекордна събираемост в бюджета, милиарди от спряна контрабанда... Още по-странно е как така, при всичките пари в наличност – български и чужди, лични, банкови, държавни, при „стабилност” в изобилие – никога не се намират финанси за социалните нужди, които се увеличават в кризата.

Коментар по тези въпроси ще чуем от проф. Димитър Иванов, известен български икономист, който от години живее и работи в Лондон – една от световните финансови столици. През 2013 г. граждански организации го предложиха за служебен премиер. Името му и преди това е свързвано с възможни участия в служебни и експертни правителства, бил е и съветник в президентството. Ще потърсим мнението, разбира се, и на хората, които ще трябва да плащат въпросните 16 млрд. лева. Слушайте ни на вълните на Радио „Фокус”.  

Програма „Червена линия” е съвместна продукция на Фондация „Дума” и Радио „Фокус”, която се излъчва всеки четвъртък от 17 до 18 часа. Предаването е посветено на хората и техните проблеми, на решенията в защита на интересите им, които предлага лявата политика, на идеите на БСП за бъдещето и развитието на България.