Филип Попов: Електронното гласуване няма да гарантира свободното упражняване на изборното право

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ: Само българските граждани трябва да решат дали да се самозадължат да гласуват или не. Ние ще се съобразим с тях

„Електронното гласуване ще доведе до това, че човек ще упражнява правото си на глас извън контролирана среда, където той може да бъде принуден да упражни правото си на глас не според свободната си воля”, това заяви в пленарна зала депутатът от ПГ на левицата Филип Попов. Той подчерта, че никой компютърен специалист не може да гарантира, че върху свободната воля на гражданите няма бъде оказвана репресия и натиск, дори напротив – това ще стимулира купуването и продаването на гласове.

По повод намерението за въвеждане в Изборния кодекс на нов район чужбина, Попов подчерта, че никой не знае и не може да каже с колко мандата ще бъде този регион и това ще се реши на принципа „проба-грешка”. Той обясни, че за хората, живеещи в чужбина, няма да има задължително гласуване, а за тези, които живеят в България – ще има. „Избирателното право е еднакво и равно за всички, независимо къде се намират те. Последиците от такова решение няма да са положителни за демокрацията, за правовата държава и за плурализма”, категоричен бе Попов. Депутатът обясни, че това е конституционно гарантирано право, а не задължение. Социалистът подчерта, че избирателната активност е проблем на политическите субекти, а не на гражданите. „Когато хората не са припознали никоя партия или кандидат за свой представител, не следва да бъдат задължавани да гласуват по какъвто и да било начин”, заключи той.