Янаки Стоилов: Недопустимо е парламентът да се поставя над българските граждани

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ: Само българските граждани трябва да решат дали да се самозадължат да гласуват или не. Ние ще се съобразим с тях

„Българските граждани трябва да решат дали да се самозадължат да гласуват или не, и ние ще се съобразим с тази воля”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на НС на БСП Янаки Стоилов по време на дебатите по Изборния кодекс. Той бе категоричен, че е недопустимо Народното събрание да се поставя над българските граждани, поради което БСП категорично възразява срещу това парламентът да превръща правото на избор в задължение. По думите му за исканата промяна има една причина - предстои провеждането на референдум с редица въпроси, един от които е дали да се въведе задължително гласуване. Според него, ако парламентът заеме предварителна позиция за или против задължителното гласуване, ще се направи опит за обезсмисляне на избора на гражданите и произнасянето им на референдума. „Какъв ще е смисълът от тази промяна, ако референдумът отхвърли това решение. Тогава пак ли, преди предстоящите избори, Народното събрание ще се събере, за да промени Изборния кодекс?, попита зам.-председателят на левицата.

Стоилов припомни, че още преди месеци по време на дебатите за референдум, левицата е подкрепила възможността да се проведе такъв по въпроса дали да се въведе задължително гласуване. „Това е въпрос, който трябва да решат самите български граждани, дали те приемат, че задължителното гласуване може по някакъв начин да подобри политическата система и чак тогава парламентът трябва да се заеме с този въпрос”, обясни той. По думите му е спорен въпросът дали Конституцията на Р България позволява превръщането на изборното право в задължение.

Стоилов подчерта, че предложението негласувалите да се вадят от избирателните списъци, ще намали значително избирателната активност. Според него това заедно с възможността да се гласува срещу всички, е опит вместо да се изрази вотът на гражданите по един конструктивен начин, да се увеличат гласовете, които подлежат на преразпределение.