Кмет на ГЕРБ си заработва нов мандат със заем за... градска среда

Кметът на ГЕРБ на Добрич Детелина Николова поиска 10 млн

Кметът на ГЕРБ на Добрич Детелина Николова поиска 10 млн. заем, за да освежи градската среда, която не била пипана от 30-ина години. Формално тече публично обсъждане на проекта, който включва 26 обекта, за който съветниците трябва да вземат решение на 30 ноември. В пакета обекти влизат рехабилитация на няколко основни улици в града, възстановяваве на 26 спирки за градския транспорт, изграждане и възстановяване на детски и спортни площадки, облагородяване на междублоковите пространства. По време на първото обсъждане кметът Николова посочи само обектите, но не и финансовата схема, по която ще се тегли заемът с агрумента, че трябва да се одобри ърво списъка. И списъка се оказа изготвен в тясната среда на общинската администрация.

Гражданите, след като чуха списъка, бяха буквално изненадани, въпреки помпозното обещание, че тези ремонти ще подобрят градската и бизнесрледа. Според Николова, предложила списъка, в един квартал има насищане с 4 детски и спортни площадки. Проектът не е подплатен и с анализ какви са тенденциите на раждаемостта в Добрич и какъв е броят на подрастващите към момента.

Гражданите поискаха съвсем друго - реално решаване на проблемите им в кварталите и отговорност при харченето на средства с дългосрочен ефект. Докато Николова умилително разказваше за детските площадки, живеещи в блокове - тип кубинки, в Добрич, заявиха, че те, като нищо ще срутят, защото има течове на вода в мазите, а вече и подронени стълбища, които създават заплаха за живота на хората. Юлиян Георгиев - ромски активист, представи ясно проблемите на трите ромски квартали в Добрич, където няма една асфалнирана улица, линейки и катафалки отказват да влизат - и това е проблем, който се поставя и през първия, и през втория мандат на Д.НИколова. Не е ясно дали защото е баба с попораснал внук, който не живее при нея, се умилява от детски площадки, но общото мнение на гражданството е , че ще са загубени пари, тъй като съоръженията ще бъдат разрушени много скоро. Д. Николова, въпреки емоциалните си изблици към населението за гражданска съвест, така и не успя да ги убеди да пазят.

Сега вниманието на Николова е насочено единствено върху кредитния рейтинг на общината, за да може да изтегли парите, защото повечето от дейностите ще се реализират през 2011г., когато са кметските избори. Само че от дребни сметки не излиза нещо голямо, възмущаваха се граждани.

Кметицата вече има в подобни финансови операции. Тя  вече изтегли един облигационен заем от 5 млн. лв. за ремонт на основни улици и булеварди в града. След активни действия и мониторинг от страна на тогавашните съветници на БСП в местния пармамент бяха открити редица продцедурни нарушения в избора на инвестиционния посредник и банката, с което се занимаваше и прокуратурата.

В същото време, докато Д. Николова рекламира заема, финансовият й зам.- кмет Иван Колев обяснява, че общинските приходи за 9-месечието са изпълнени на около 60 процента. Според него изсотаването е с 10-15 процента и едва ли ще компенсира до края на годината. Силно намаление има в приходите административни такси и други общински пера.