Станислав Владимиров: Отчетно-изборната кампания в БСП се отличава с изключителна прозрачност и откритост

Апр 19, 2016 Новини БСП 0 657

Дора Янкова: Имаме воля за нова перспектива за България

„На финалната права сме на отчетно-изборната кампания в БСП. Една кампания, която може да бъде отличена с изключителна прозрачност и откритост”. Това заяви организационният секретар на БСП Станислав Владимиров. Той допълни, че във възможно най-кратки срокове информацията  от проведените общински и районни конференции и общи събрания се публикува на регионалните сайтове на партията.

Според Владимиров настоящата кампания преминава с много политически дебат. „Основните теми бяха две – БСП е засилила своята опозиционност, а курсът на партия се оценява, както от редовите социалисти, така и от обществото“, каза той. Организационният секретар е на мнение, че голяма част от конференциите одобряват това, че БСП не се е изкушила да влезе в управление, което води до все по-нарастваща бедност в страната. „Цялата кампания премина според уставните правила и норми. Владимиров коментира и дискутираната мярка „организационен съвет”, наложена в някои общини в страната. Служебните ръководства свършиха своята работа и създадоха предпоставка за добра и открита кампания на тези места. Няма постъпили жалби“, посочи той.

Владимиров заяви, че няма нови имена на номинации за председател и те остават 32. Организационният секретар на партията обясни, че до момента са изминали 270 конференции. „660 са избраните делегати, 523 са предложенията за членове на НС. Продължава добрата тенденция за близо 50% обновление на новоизбраните председатели и местните ръководства, където сработва и уставната норма, която заложихме за добро представителство на млади хора“, каза още той.

Дора Янкова: Имаме воля за нова перспектива за България

По време на Конгреса ще станат ясни политически силните инициативи на БСП

„Имаме воля за нова перспектива за България и усещането, че сме в ново светоразбиране, в един различен свят, който е радикално променящ се. От материалите по време на Конгреса ще станат ясни политически силните инициативи, които да застанат в центъра на дебата за алтернативата за България“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова на пресконференция в централата на партията.

Тя обясни, че един от основните документи за Конгреса „България и БСП – състояние и перспективи за развитие“ има четири акцента. „В него правим оценка на тези 25 години като преход. Сърцевината на този документ са поуките за нас и си даваме сметка, че БСП и България са в ново историческо време“, каза още тя. „Отричаме това статукво, като статукво на получилата се и неполучила приватизация, стигайки го грабеж, унищоженото земеделие, бягането на държавата от регулация и наместването на пазарните отношения навсякъде, дори в образование и здравеопазване“, допълни Янкова. Тя подчерта, че този документ е свързан с дейността на партията през годините като управляваща и опозиция. „Даваме си сметка, че ние, като партия, правим горчивия извод, че не успяхме да устоим социалния модел по време на прехода и независимо, че два пъти спечелихме парламентарно мнозинство не проявихме достатъчно твърдост, за да устоим конституционните норми и тяхната практическа реализация България да стане социална държава“, коментира народният представител. Според нея паралелно с компромисите, които партията е правила за националното съгласие, те винаги са били изгаряни или отхвърляни от десницата.

„В центъра на документа е и програмата, от която ние не се отказваме и си даваме сметка, че се намираме в коренно нова ситуация, като държава – динамика, място на Балканите, геополитика. Даваме си сметка, че БСП с подготовката на Конгреса, с укрепването на партията, трябва категорично да застане в центъра и да формира нова перспектива за България“, заключи Дора Янкова.