ПГКБ: Политическите уволнения започнаха с освобождаване на директори на болници

Nov 06, 2009 Новини БСП 0 1571

  Д Е К Л А Р А Ц И Я на Парламентарната група на Коалиция за България     Един от приоритетите, които обяви сегашното управление, е здравеопазването

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

на Парламентарната група на Коалиция за България

 

 

Един от приоритетите, които обяви сегашното управление, е здравеопазването. Ние споделяме този приоритет. Но ако само думите можеха да лекуват, нямаше днес да поставяме този проблем. Какво означава приоритет, когато проектът за Бюджет '2010 и промените в Закона за здравното осигуряване не просто усложняват състоянието на здравеопазването, а застрашават здравето и живота на българските граждани, особено на най-уязвимите

Драстично намаляват парите за здраве:

- бюджетът на НЗОК за 2010 г. намалява с повече от 350 млн. лв.;

- с 220 милиона намаляват парите за болнична помощ;

- намаляват средствата за лекарства и за специализирана извънболнична помощ;

- за целия сектор здравеопазване предвидените средства за 2010 г. са 2,514 млрд. лева при бюджет за 2009 г. над 3 млрд. лева, т.е. с около половин милиард по-малко.

Огласиха се намерения за драстично намаляване броя на болниците - от 420 на 100. Тази опасност е реална, защото финансовата примка около тях ще се затяга чрез въвеждане на лимити на болниците и списъци на чакащите болнична помощ.

Предвижда се директорите на регионалните здравноосигурителни каси еднолично да решават кои общопрактикуващи лекари и кои болници да получат финансиране от Касата. Това е начин  да се "накажат" неудобните и се създават предпоставки за нови корупционни практики.

Предлаганите промени предполагат широко отваряне на вратите на корупцията в здравеопазването и превръщането на здравето на българина в пазар.

Особено тревожна е тенденцията правителството да заобикаля участието на лекарите, зъболекарите и фармацевтите при управлението на здравната система. Прави се опит НЗОК изцяло да се постави под политически контрол, а чиновниците да властват над медицинските специалисти.

Впрочем вече реализирахте първите стъпки за политически уволнения в системата чрез освобождаване на директори на болници - уважавани специалисти. За пример ще ви дам директора на болницата в Добрич - обявена за мениджър  на 2008г. от авторитетното медицинско издание "Форум медикус", директора на болницата в Монтана - обявена за мениджър  на 2006 и,  като за капак, - председателя на Асоциацията на директорите на многопрофилните болници - директор на болницата в Перник. И това е малка част от списъка, който може да бъде продължен с директорите на болниците в Шумен, Майчин дом и др.  

Но това очевидно се вписва изцяло в намеренията Ви, които бяха демонстративно заявени в днешния контрол от министър-председателя - за политически чистки във всички сфери на държавно управление, във всички администрации - без значение професионалните качества, изцяло въз основа на политически пристрастия.

И отново реформите са на гърба на осигурения гражданин, който ще трябва  да  си доплаща за лечение. Държавата прехвърля основната тежест на осигуряването върху работещите, при това без да им гарантира полагащата се медицинска помощ. Както и в други области, тежестта на икономическата криза се стоварва в най-голяма степен върху тези групи хора, на които политиката е длъжник.

Парламентарната група на Коалиция за България настоява:

1. Здравето на българите да се превърне в реален, а не във фалшив приоритет на управляващите.

2. За реално увеличаване на средствата за здравеопазване, поне на нивото от 2009 г.

3. За обмислена реформа, която да се прави с участието на съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите, медицинските сестри и пациентите. В интерес не на бюрократите и спекулантите, а на хората! За да преживеят и да могат да се лекуват. За да преодолеят не само свинския грип, а много по-голямата опасност - здравната политика на правителството.

 

6.11.2009 г.