Атанас Мерджанов: Ще си върнем доверието на хората – последователно, упорито, с честен разговор

Апр 17, 2016 Новини БСП в медиите 0 938

За разлика от „инструктивното съвещание“ на ГЕРБ, Конгресът на БСП ще бъде за политика

„За БСП най-важна е дискусията за политиката, утвърждаването на този тип политика, който се води от година и половина“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на левицата Атанас Мерджанов в предаването „Беновска пита“, в ефира на Канал 3 и Радио К2.

Той подчерта, че председателят на НС на БСП Михаил Миков е солиден представител на този тип лява политика, която е нужна на България. „Тази политика трябва да получи ново разширение, подкрепа и реализация като алтернатива срещу сегашната власт на Борисов и ГЕРБ“, категоричен бе той.

Социалистът подчерта, че на предстоящия конгрес всички важни въпроси ще бъдат обсъдени и най-вероятно лидерският въпрос ще отстъпи пред политиките. „Утвърдена ли е политиката, лидерът сам ще дойде“, каза още той. Мерджанов подчерта, че силата на БСП е именно в способността да се самоанализира, да се самокритикува, да спори за политика и да стига по демократичен начин до своите решения. „Това е в наша сила и това, което ни различава от ГЕРБ. Тяхното инструктивно събрание днес се състоя от серия от указания, 2-3 изказвания и с това приключи“, коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.

Мерджанов заяви, че за да се върне във властта и да осъществи всички свои политики, БСП трябва да спечели доверието на гражданите – по думите му от това ще зависи и хоризонтът за развитие на партията.

Политиката на кабинета „Борисов 2“ е далеч от очакванията на българските граждани и защитата на техните интереси

„Политиката, която Борисов за втори път провежда, е подчертано дясна и е далеч от очакванията на българските граждани и защитата на техните интереси. По всички показатели България изостава. Ще видим дали ще се оправдае заявката му за икономическо развитие от 4,5%“, подчерта Мерджанов. За ситуацията в сферата на здравеопазването, той подчерта, че нещата в нея не опират само до личността на министър Москов. „Това, че той не става и е излишен е ясно, ние го доказахме по време на вота на недоверие. За нас обаче, по-сериозно стои въпросът за здравния модел“, категоричен бе социалистът.  

Мерджанов подчерта, че докато е била на власт или е участвала във властта, именно левицата е водила най-социалната политика в последните 26 години в България. Именно в тези периоди социалните показатели са се доближавали до очакванията на хората, докато сега едва 60% от българските пенсионери ще получат великденски добавки. Той допълни, че се пропуска и направеното в миналия петък, когато по инициатива на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и след десетина поредни опита на левицата, беше приет на първо чете законът за социалните помощи за деца с увреждания.

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заяви, че ГЕРБ е построена по централизиран начин и от камбанарията на Борисов се спускат заповеди и сериозно се изпълняват, а той е твърде непоследователен в тезите си. Той подчерта, че в последните месеци, може би поради корупционните скандали – отношението към реформаторите и коалицията са дали на премиера достатъчно тревожни сигнали да направи някои предупреждения. „Борисов е бил член на БКП и знае, че когато разстроиш опорната политическа сила, тогава идват и неприятностите“, заяви говорителят на левицата.

Мерджанов бе категоричен, че най-основният въпрос е как живее българинът днес, как се чувства на работа или без работа, как осигурява децата си и какво образование получават те, каква култура изповядва. Според говорителя на БСП това са важните теми, но те са неудобни за Борисов и неговите министри. Социалистът допълни, че премиерът трябва да даде точен и ясен отговор по тях, а не витиевато да се измъква.

 

БСП ще се готви усилено за президентските избори

 

Мерджанов заяви, че БСП ще се готви усилено за президентските избори и Конгресът е поредната стъпка, за да се подчертаят политиките. „Настоящият държавен глава направи достатъчно, за да разочарова голяма част от българските граждани“, заяви Мерджанов и подчерта, че България има нужда от ляв социално ангажиран президент. На въпрос дали БСП би подкрепила Първанов за президент, ако се издигне такава кандидатура, социалистът заяви че бившият държавен глава е представител на една от партиите в управляващата коалиция, с чиято политика БСП категорично не е съгласна.

„Ние категорично отказахте да влезем в това управление, с нашите ясни намерения и позиции“, подчерта говорителят на НС на БСП. Той допълни, че на провежданите отчетно-изборни конференции в цялата страна, политическото решение, взето преди година и половина, от настоящото ръководство – партията да остане в опозиция на кабинета „Борисов 2“, се подкрепя“, заключи Атанас Мерджанов.