Станислав Владимиров: За пръв път от 1990 г. има толкова мащабно обновление в БСП

Апр 17, 2016 Новини БСП в медиите 0 1115

Партийните организации подкрепят оставането на БСП извън кабинета „Борисов 2“ и нейното утвърждаване като все по-отчетлива опозиция

           „За пръв път от 1990 г. има толкова мащабно обновление в БСП. Това ще доведе и до обновление на делегатите за Конгреса, както и в националните органи”. Това заяви в ефира на „Неделя 150“ по БНР секретарят по организационните въпроси на ИБ на НС на БСП Станислав Владимиров. Той обясни, че са проведени близо 90% от общо 300 общински, градски конференции и общи събрания в организациите на партията в цялата страна.  

„Почти 50% е обновлението на всички нива в структурите на БСП, като се започне от председателите, от които една не малка част са в младежка възраст, и се премине през местните ръководства”, обясни социалистът. Той припомни, че в Устава на БСП е въведено изискване за присъствието на млади хора в ръководствата, което вече се случва и на практика. Владимиров обясни, че това е радваща тенденция и предизвикателство пред БСП, тъй като някои от новите председатели ще имат нужда от помощ от опита на ръководството, за да могат да по-бързо да влязат в партийната работа и да развиват местните структури.

„БСП е изключително открита партия“, заяви Владимиров на въпрос относно предстоящия 49-ти конгрес и процедурите по избор на председател и национални органи на партията. Той подчерта важността на приетите демократични правила, следвани при провеждането на целия процес по вътрешнопартийната отчетно-изборна кампания досега, както и при самия избор на ръководни органи. „При нас няма предварително филтриране и всеки, който е решил, може да участва в тази надпревара“, заяви организационният секретар.

Като доказателство за политиката на публичност и откритост в БСП, Владимиров посочи още, че идващата от местните структури информация относно избраните и номинирани представители, бива публикувана на регионалните интернет страници.

Партийните организации подкрепят оставането на БСП извън сегашния кабинет и утвърждаването й като отчетлива опозиция

Владимиров обясни, че позитивна тенденция по време на изминалите конференции е, че са проведени множество разговори и дебати за политика.  Той посочи, че на преден план е излязла подкрепата за това, че БСП в последната година и половина става все по-отчетлива опозиция и все по-ясно се чуват левите й политики. „Нормално е на нашите конференции – лявата политика в България да бъде основна тема“, поясни той. Социалистът подчерта, че тези политики неминуемо намират почва при големите социални неравенства и бедност, които се разпространяват в нашата страна.

Като друга важна и обсъждана на конференциите в страната тема, организационният секретар подчерта заявената подкрепа за правилното решение на председателя на НС на БСП Михаил Миков и ръководството на левицата – партията да остане в опозиция и да не влиза в сегашното управление. Относно кабинета „Борисов 2“, Станислав Владимиров заяви: „Въпреки, че много партии го подкрепят - това управление не води до по-добро развитие за нашата страна, а неравенствата стават все по-осезаеми“.