Стоян Мирчев: Търпението на хората е изчерпано! Може изборите в края на годината да не са само президентски

Апр 16, 2016 Новини БСП в медиите 0 1119

Премиерът трябва да отстоява българския интерес. Политиката на управляващите по бежанската криза е „каквото кажат началниците в Брюксел”

„Търпението на хората е изчерпано и те търсят своята алтернатива. Ако ние им я предложим, изборите в края на годината може да не са само президентски”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев в предането “Q&A” в ефира на телевизия BG on AIR. 

Той сподели виждането си, че в момента за първи път в партията се говори повече за политики, за това как левицата да е алтернатива, за да я разпознаят хората като такава и да върне доверието в себе си. „Важно е да успеем да достигнем до хората, да им обясним нашето човешко отношение в политиката ни, която е насочена към тях”, обясни Мирчев. Той заяви, че партията се променя и обновява. Това доказват провелите се отчетно-изборни конференции, при които половината от председателите на общински и районни организации на БСП са нови, а голяма част от тях са на възраст между 30 и 40 години.

Доказано е, че БСП е единствената опозиция

„Това, че сме единствената опозиция е доказано – и с вота на недоверие заради здравеопазването, и с позициите ни в социалната сфера, образованието, защитата на майките с деца”, заяви Стоян Мирчев. По думите му левицата се стреми да бъде алтернатива в различни области. „Пример за това е образованието, където си замина един министър. Конституционният съд върна част от реформите на здравния министър Москов, чуха се много неудобни неща за управляващите”, подчерта Мирчев. Като друг пример той посочи данъчното законодателство и предложението на левицата за въвеждане на прогресивното данъчно облагане, което е много по-справедливо за работещите и ще облекчи финансово по-бедните граждани у нас.

„Когато живеем в един крайно десен свят, свят на капитала, където човекът няма абсолютно никаква стойност, е много трудно този свят да те допусне, да чуе твоите убеждения и че има алтернатива. Но пък историята показва, че ние социалистите в подобни моменти се обединяваме и хората ще чуят и осъзнаят това, което им говорим”, каза още Стоян Мирчев.

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ продължи да коментира управлението на кабинета „Борисов 2“ така: „Реформата в образованието премина изцяло на пазарен принцип. Не може с държавни пари да се финансират частни учебни заведения. В същото време 400-500 държавни училища има опасност да бъдат закрити, поради липса на средства”, каза Мирчев. Той изрази мнение, че тези неолиберални принципи не могат да се прилагат за всички държавни системи.

По повод изтегления 16 млрд. дълг от управляващите, Стоян Мирчев обясни, че Борисов по времето на кабинета „Орешарски” е разказвал, как ако се изтегли 1 млрд. влизаме в гръцкия сценарий. „А сега точно неговото правителство тегли 16 милиарда лв.”, коментира Мирчев. По думите му има една част от тези средства, за която никой не може да каже точно защо са изтеглени. „По времето на изборите бяха хвърлени доста средства в бастионите на ГЕРБ, за ТЕЦ „Марица” - 1 и 3, натискат ни да купуваме американско оръжие. Каква част от тези пари обаче, ще отидат за нещо хубаво в България? ГЕРБ вече изтегли 9 млрд. лв., а реален ръст на икономиката – няма”, коментира той.

Мирчев бе категоричен, че малкият и средният бизнес изпитват сериозни затруднения. По думите му в България има места, където самата държава изстисква бизнеса и го води към фалит. „Много важен пазарен принцип е този, че когато икономиката се развива, бизнесът инвестира”, каза народният представител и попита: „Какво се случва у нас обаче?” За последната една година от  управлението на ГЕРБ, депозитите в банките са нараснали с 3 млрд. лв., което означава, че българският бизнесмен се страхува да прави бизнес, страхува се дали мафията или държавата ще му вземат бизнеса и предпочита да държи парите си в банки”, каза Стоян Мирчев. Според него бизнесът няма и накъде да се развива. „България взима едни европари и никой не го интересува какво се случва с реалната икономика”, каза също той.   

България няма външна политика

„България няма външна политика. Когато обсъждахме плана за подпомагане на Турция, управляващите не се вслушаха в изказванията, че това е опит за шантажиране на Европа. В същото време, българското правителство никъде не попита кой ще помогне на България, защото ние охраняваме външната граница на ЕС именно с Турция”, това заяви социалистът по повод проблема с бежанската вълна. Според него, като равноправен член на ЕС, трябва да отстояваме българския интерес. „Или ще се държим като такъв, или няма да заявяваме, че сме член на съюза, а че сме едни служители без право на глас. Премиерът трябва да отстоява българския интерес, защото проблемът с бежанската вълна е и на нашата граница. Но, явно политиката на управляващите може тук да се опише с думите на премиера Борисов: „Каквото кажат началниците в Брюксел”, каза още Стоян Мирчев.