Вероника Делибалтова: Цялостният пакет от законодателни инициативи в социалната област на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ трябва да бъде продължен и защитаван

Апр 14, 2016 Новини БСП в медиите 0 1070

Младежкото обединение в БСП стои стабилно както в партията, така и в публичното пространство

„Младите социалисти искат най-вече да дадат оптимистичен тон за предстоящия Конгрес на партията. Те искат да изразят своите идеи за това как да се решат определени въпроси. Ще настояваме за конкретни ангажименти към младите хора в партията и предоставяне на повече възможности за развитие в партийните структури“. Това заяви  Вероника Делибалтова, председател на Младежкото обединение в БСП в ефира на „Радио К2”. По отношение цялостната политика на партията, председателят на младежката структура изрази мнение, че през последните години БСП е била доста последователна по отношение на по-голямата част от идеите, заложени в нейната програма.

„Цялостният пакет от законодателни инициативи в социалната област на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ трябва да бъде продължен и тези идеи да се защитават. Трябва да се защитава въвеждането на прогресивно подоходно облагане, защото това би довело до по-голяма справедливост. Трябва да бъде поставяна темата за демографската катастрофа“, категорична е тя. Вероника Делибалтова изрази недоумението си защо другите партии не подхващат тази тема, защото без човешки ресурс и капацитет няма как да говорим за други политики. „Не на последно място, трябва да не се допуска приватизацията на печеливши държавни предприятия“, допълни тя.

Вероника Делибалтова каза, че хората вече са се наситили на сегашното статукво, което внася само хаос в различните системи. По нейните думи се правят такива закони, от които не става ясно кой за какво отговаря, а усещането за липса на отговорност на всички нива е един от най-големите проблеми.

Делибалтова обясни, че преди няколко години младежката безработица в България е била 25% - 26%. „Постепенно темата доби чуваемост в Европа, осигурени са 6 милиарда евро за справяне с проблема, но това е недостатъчна сума. Затова от МО в БСП бихме подкрепили идеята да се увеличат средствата, както и възрастта на младите хора, които биха могли да се ползват от тези средства“, каза още тя. Според нея на места взетите мерки вече дават резултат, но у нас има някои бюрократични спънки по отношение на работодателите – процесът на наемане на хората е бавен, липсва сериозна кампания, която да популяризира възможностите, от които могат да се възползват младите хора. Проблем е и това, че мерките осигуряват временна заетост и трябва да се помисли за това как младите хора да останат на работа.

Младите хора в България имат нужда от структури като нашето обединение в БСП, за да влизат и участват в политическите процеси

По повод предстоящия избор на лидер на младите социалисти, Вероника Делибалтова обясни, кандидатите са 21, а над 500 са гостите и делегатите на форума. „Много е важно човекът, който ще бъде избран, да има достатъчно разум, за да продължи да работи с колегите си, които не са били избрани“, посочи тя и подчерта, че обединението стои стабилно както в партията, така и в публичното пространство. Тя подчерта, че в един следващ мандат би заложила на доразвиване капацитета на организацията и привличане на още членове и симпатизанти, защото според нея младите хора в България имат нужда от такива структури, в които да влизат и да участват в политическите процеси.