Михаил Миков: Вместо да настояват за реализирането на отчетност от съдебната власт, управляващите искат прекрояване на Конституцията заради политическо удобство

Апр 14, 2016 Новини БСП в медиите 0 967

За да бъде България демократична, социална и правова държава – проблемът не е Конституцията, а в нейното прилагане

„Няма никаква нужда от свикване на ВНС, както и от преразглеждане на унитарния характер на българската държава“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Червена линия“ на радио Фокус. Той подчерта, че правата на малцинствата са достатъчно гарантирани в днешната Конституция. Според него евентуално преминаване към президентска република в България крие рискове да се върне страната ни във времена, в които едноличната власт е имала своите прояви, отхвърлени от обществото преди 25 години. „Българската традиция предвижда републиката да бъде парламентарна, като в годините дори князът е бил ограничаван, за да може народното представителство да упражнява власт“, каза още той. Миков е на мнение, че в съдебната реформа се е получила една голяма каша, а скандалите и днес продължават. „Нека тези, които приеха тези промени, да дадат отговори какво става сега. При едни предишни промени въведохме отчетността на съдебната власт в НС. И вместо сега председателят на НС и министърът на правосъдието да настояват за реализиране на тази отчетност, те се захванаха да прекрояват Конституцията заради политическото си удобство и възможността да влияят върху ВСС“, коментира председателят на БСП. Той припомни, че в началото на годината група народни представители от ГЕРБ са поискали оставката на ВСС. „Това е пълно неразбиране на разделението на властите. Това важи и за случаите, когато министър-председателят казва да не се прилага този или онзи закон. Това разбива парламентарния и демократичен характер на страната и води към усещане за еднолична власт“, категоричен е Миков. Според него това е честа практика при Борисов. „Той е пример за това как не трябва да се прави, т.е. законите са само за слабите, а хората от властта ще ги прескачат“, каза още Миков.

Председателят на БСП обясни, че левицата е инициирала промени, свързани с членството на България в ЕС и с подобряване  капацитета на съдебната власт. „Приехме нова институция – съдебния инспекторат. Тя да реализира надзор над действията на органите в съдебната власт, а в същото време – да не засяга тяхната независимост“, уточни той. По неговите думи тези промени отразяват и членството ни в ЕС, и частичното прехвърляне на суверенитет, произтичащо от него. „В тези промени бе направен опит да се надгради Конституцията и смятам, че бяха оценени по подобаващ начин и от ЕК“, допълни Миков.

Тази Конституция е много стабилна основа за демократичното развитие на България

„Четвърт век е достатъчно време за преценка и мисля, че за него се доказа, че скептиците, които казваха, че няма нужда от нова Конституция, и напук на тези, които лежаха в градинката, бяха опровергани за тези 25 години“, заяви Миков. Според него е било аргументирано по абсолютен начин, че Конституцията отговаря на всички въпроси, които могат да възникнат в политическата система на България. „Дава отговор на кризите, независимо дали са правителствени или парламентарни. Също и на тежки напрежения в обществото, които изкарват хората на улицата и тези отговори са юридически елегантни и европейски“, подчерта той. По неговите думи всички скептици, които са отказвали да подпишат Конституцията, по-късно са се възползвали от нея. „Тази Конституция е много стабилна основа за демократичното развитие на България“, категоричен е председателят на БСП.

Миков припомни, че времето е било много политическо. „Политическите дискусии бяха остри, ярки, но бяха израз на онази обществена енергия, която беше изпратила народните представители във ВНС да сътворят основите на преустроената българска държава като конституционна форма на управление. Ролята на БСП беше основната. Тя беше онази държавотворна компонента, която осигури нормативно прехода, включително и с Конституцията“, обясни той.

Председателят на БСП е на мнение, че социалната държава е претърпяла крах за тези 25 години. „Днес, когато обвиняват българските граждани в носталгия, те просто си спомнят как изглеждаше социалната държава преди 25 години, макар и в друга конституционна рамка и друг политически ред“, коментира той. Според него хората си казват, че щом е можело тогава нещата да се случват в здравеопазването, образованието, социалния сектор – защо да не могат и сега, като уж сме станали европейци и сме се модернизирали. „Преди година бях в Мадрид и Фелипе Гонзалез, един от най-изявените дейци на испанската социалдемокрация, категорично каза, че социалната държава в Европа изчезва. В България тя не се реализира“, посочи Миков. По неговите думи върховенството на закона не се е случило и отново даде за пример Борисов, който с лека ръка отменя, приети от НС, закони. „Има много ситуации за политици, които забравят, че са се клели в Конституцията и с лекота погазват основни нейни принципи. Проблемът не е Конституцията, а в нейното прилагане, за да бъде България демократична, социална и правова държава“, заяви председателят на левицата.

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е алтернатива на това, което се трупаше в този четвърт век и което не може да продължава повече по този начин

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е алтернатива на това, което се трупаше в този четвърт век и което не може да продължава повече по този начин“, каза още той. Според него има шанс нещата да се оправят, ако върховенството на закона се постави на първо място, както и интересът на гражданите в социалната сфера. „Ако много по-интелигентно се реализира управлението в България“, допълни той.

Михаил Миков коментира, че правителството на Борисов се гордее със здравната реформа, но припомни, че Конституционният съд се е произнесъл, че с нея се нарушават права. Той даде пример, че е видял жена пред Съдебната палата, която е просила, защото е трябвало да влезе в болница. „Ето това е състоянието на здравната система в момента“, коментира той и подчерта, че същото е и в образованието. „Предвижда се да се скъсяват годините за опреден курс на обучение само и само, за да има по-малко отпадащи. А колко ще бъдат грамотни, статистиката го показва. България гони нивата на неграмотност от началото на 40-те години“, уточни председателят на БСП.

Лидерът на социалистите е на мнение, че Търновската конституция е изключително достижение на Учредителното събрание като демократичност. „Там се прокарва за пръв път въпросът за министерската отговорност“, поясни той. Миков посочи, че следват републиканските конституции. „БСП установява режима на народната република с Димитровската конституция. По-късно е Живковската конституция, която изключително силно разгръща трудовите и социалните права на гражданите“, припомни той. По неговите думи от там са взети доста неща в днешната Конституция, които са трън в очите на българския капитал, който очаква решения, развързващи ръцете му по отношение натиска върху хора на труда.

„Времето показа, че КС функционира много добре. Натрупа ценна практика по прилагането на Конституцията. Той е така разделен от отделните власти, че успява да даде относителен баланс на политическите интереси“, заключи Михаил Миков.