Меглена Плугчиева беше избрана в борд на престижен институт

Nov 04, 2009 Новини БСП 0 1720

  Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер и посланик на страната ни в чужбина, стана член на управителния съвет на Института по европейски проблеми (INEA) със седалище в Дюселдорф на 1 ноември

 

Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер и посланик на страната ни в чужбина, стана член на управителния съвет на Института по европейски проблеми (INEA) със седалище в Дюселдорф на 1 ноември.

Председател на УС е проф. Юрген Грамке. На новата длъжност Плугчиева говори при откриването на конференцията „Сигурност и сътрудничество в Черноморския регион„ в Одеса. На 12 ноември тя ще открие в Нови Сад, Сърбия, международна конференция за възобновяеми енергии.

Институтът работи по важни за Европа теми, като посредничи между правителства по трудни за разрешаване въпроси, помага на диалога между управляващите и бизнеса в различни страни. Особено изразен е ангажимента в Югоизточна Европа, където поддържа добре развита мрежа за контакти между висши учебни заведения. Регионалното представителство на INEA е в Любляна. Институтът организира специализирани пресконференции по горещи теми. В почетния му борд влизат авторитетни личности, участвали в управлението на редица държави, като Симеон Сакскобургготски, Ерхард Бусек, бивш вицеканцлер на Австрия и координатор на пакта за стабилност, Алфред Гузенбауер, бивш австрийски канцлер, проф. Отмар Исинг, член на борда на директорите на Европейската централна банка, Еро Рантала, бивш търговски министър на Финландия, Жак Сантер, бивш председател на Европейската комисия, Иво Вайгъл, бивш словенски външен министър, проф. Димитрис Цацос, бивш гръцки зам.-министър и шеф на центъра за европейско конституционно право. В работата на института участва още и Месут Йълмаз, бивш премиер на Турция.

Наскоро в Бохум Меглена Плугчиева разговаря с бившия премиер на Бавария Едмунд Щойбер по важни въпроси, свързани с пътя на България в ЕС, развитие на Черноморския регион и Югоизточна Европа.