Обедняване, безработица и социална несигурност за България залага правителството в бюджет 2010г

Nov 03, 2009 Новини БСП 0 1584

  За 2010г

 

За 2010г. ни се предлага бюджет на обедняването, на безработицата и на социалната несигурност за гражданите. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Той изтъкна, че въпреки, че заявиха като свой водещ приоритет здравеопазването и образованието, ГЕРБ намаляват средствата за тези сфери. В здравеопазването например се предвиждат през следващата година с 460 млн.лв. по-малко средства. Социалната политика също е силно ощетена, въпреки прогнозите за увеличаване на безработицата. Лидерът на БСП определи като чиста авантюра намерението на правителството да закрие няколкостотин болници. „Министър Дянков ни проглуши ушите, че на всяка цена ще постигнат балансиран бюджет, а е заложен всъщност дефицит, с възможност той да се разраства, което е макроикономически риск", добави Станишев. В бюджета е заложено още и намерение за увеличението на акциза върху енергоносителите за стопанските производителите. Това неминуемо ще доведе до увеличаване на цените на стоките, когато доходите на  хората са замразени до юли догодина. Социалистите са обезпокоени и от факта, че следващата година хората с минимална работна заплата реално ще останат под прага на бедността.

Според бившия премиер бездействието е типична характеристика на сегашното управление. „Държавата се управлява от екрана на телевизора с копчето на мобилния телефон от един човек, без да има конкретни управленски решения. Този тип управление тепърва ще показва своите дефекти", каза Станишев. По думите му резултат от това бездействие е задълбочаването на икономическата криза в страната.

Лидерът на БСП определи първите 100 дни на правителството като дни на говорене, при това говорене на лъжи. По думите на Станишев най-голямата лъжа, която ГЕРБ са изрекли, е тази за ограбената държава. „Истината е, че оставихме държавата два пъти по-богата отколкото беше през 2005 г.", категоричен е бившият премиер. Той изтъкна, че фискалният резерв е бил повишен от 4,5 млрд.лв. на 8 млрд.лв.

Сегашното правителство излъга и българските граждани, неспазвайки предизборните си ангажименти. Не направи актуализация на бюджета, защото не се наложи. ГЕРБ се отказа и от намерението да сключи споразумение с МВФ, за което БСП беше против. Няма действия и по молбата за членство в ЕRM2. Едно от важните обещания на ГЕРБ за 5% намаляване на осигурителната тежест също остава неизпълнено. Едновременно с това се оказва, че някои от сегашните министри са в конфликт на интереси.  Правейки ревизия на предишния кабинет ГЕРБ се опитва да получи максимално време като толеранс и да си осигури алиби за собствените управленски неуспехи.

„Правителството очевидно не се справя с първото си голямо изпитание, което има значение за хората", коментира Станишев по повод разпространението на свинския грип. По думите му през последните месеци са липсвали сериозни превантивни действия.

На първото си заседание новото Изпълнително бюро на НС на БСП обсъди организацията си на работата, разпределението на функциите, отговорностите и по области, а също така подготовка на материалите, свързани с преструктуриране на работата на НС и неговите помощни органи. Корнелия Нинова обяви разпределението на ресорите в ИБ:

 

Деница Златева - международен секретар; отговаря за област Стара Загора;

Евгений Узунов - секретар по партийна дейност; отговаря за областите Бургас, София-град и Сливен;

Катя Николова - секретар по изборна дейност и работа с Обединението на жените социалистки; отговаря за област Търговище, Разград и Хасково;

Корнелия Нинова - секретар по публични политики и взаимодействие със синдикати и работодатели; отговаря за областите Благоевград и Кюстендил;

Ангел Найденов - парламентарна дейност, национална сигурност и медийна политика; отговаря за област Перник;

Бойко Великов - анализи, идейно и програмно развитие; отговаря за областите Русе и Велико Търново;

Ваня Добрева - образование, наука и духовна сфера, неправителствен сектор; отговаря за област Шумен;

Владимир Топенчаров - работа с движението на ветераните; отговаря за областДобрич;

Димитър Горов - младежка политика и обучения; отговаря за областите Ловеч и Плевен;

Дора Янкова - връзка с НСОРБ, местна политика; отговаря за областите Кърджали и Смолян;

Кирил Добрев - местна власт и регионална политика; отговаря за областите София-област и Пазарджик;

Кристиан Вигенин - външна политика и връзки с EП; отговаря за областите Габрово и Ямбол;

Михаил Миков - съдебна власт и правни въпроси; отговаря за областВидин;

Янаки Стоилов - социална политика; отговаря за областите Враца и Монтана;

Явор Гечев - работа с младежкото обединение; отговаря за област Силистра;

Илия Баташки - здравеопазване; отговаря за областите Пловдив и Пловдив-област;

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>