Стоян Мирчев: Вероятно Борисов подкрепя Москов и Кунева поради икономически съображения

Апр 10, 2016 Новини БСП в медиите 0 921

Случващото се в здравеопазването е унищожаване на българите

„Вероятно Борисов подкрепя Москов и Кунева поради икономически съображения”. Това заяви в предаването „Беновска пита” по Канал 3 и Радио К2 народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев. По думите му това, което се случва в здравеопазването, не е реформа. Това е абсолютна деформация, унищожаване на българите”, заяви Мирчев. На въпрос за това защо не успя вотът на недоверие, внесен от БСП, той отговори, че така е решило мнозинството и останалите народни представители не са се вслушали в думите на социалистите. „Аз съм сигурен, че те ще съжаляват за това един ден. Ние се надявахме, че в парламента са останали достатъчно здравомислещи хора, но този вот на недоверие показа, че нещата не стоят така. Това, което повече ме притеснява е, че при един подобен скандал си замина министърът на образованието, но при по-големия скандал в здравеопазването – министърът поне на този етап не си е заминал”, коментира Мирчев и изрази подозренията си, че причините за оставането на Москов са икономически.

„Скандалът с ваксините беше достатъчно показателен – г-н Борисов се скри и не взе никаква позиция. Може би Борисов все още държи Москов поради някакви икономически съображения. По същите причини виждаме как премиерът подкрепя и г-жа Кунева като министър на образованието”, заяви Мирчев и припомни, че в МОН са на път да влязат над 1 млрд. лв. Съмненията на социалиста са провокирани и от оставката на проф. Денков като заместник-министър на образованието, който бе заменен от човек, който по думите на Мирчев „няма нищо общо с образованието, но е добър в разпределянето на фондовете”.  

Депутатът от левицата припомни още, че в отговор на негов въпрос в парламента Меглена Кунева е обещала, че 1-ви и 5-ти клас на 15-ти септември ще имат нови учебници и никога тя няма да позволи хаоса да се сменят учебниците по средата на срока или на учебната година. По думите му вече е факт, че това ще се случи. „Това означава, че или ме е излъгала, или е некомпетентна, или е пълен популист – и при трите варианта, тя няма право повече да е министър на образованието”, убеден е Мирчев. По думите му БСП със своите юристи в момента разглежда Закона за средното образование за евентуално негово изпращане в Конституционния съд.

Мирчев коментира и протестите в четвъртък, които бяха по различни проблеми. „Когато властта си позволява да извива ръцете, дори врата на хората – аз съм „за” те да протестират, когато няма друг начин да защитят себе си”, каза Мирчев.

По повод отношенията с АБВ Мирчев заяви, че трудно може да искаш да се обединиш с някого, когато го наричаш „сектант” и когато подкрепяш правителство, което води настоящата антисоциална политика. „Министър Калфин направи доста грешки. Досега трябваше да е излязъл със стратегия за справяне с демографската катастрофа, но предполагам, че в момента го вълнуват повече президентските избори, отколкото социалната политика на България”, каза още социалистът. По думите му, все пак в АБВ има достойни хора, „бивши другари”, които в момента се чувстват тежко, защото са били предадени от Първанов.