Михаил Миков: Такава сгъстена атмосфера на протести никога не е имало. ГЕРБ върви по стария път

Апр 08, 2016 Новини БСП в медиите 0 1169

Общественото доверие в БСП расте, а в ГЕРБ и управляващите партии – намалява

„Такава сгъстена атмосфера на протести никога не е имало”. Това заяви в ефира на БНТ председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той припомни, че през 2013 г. предишното правителство на ГЕРБ си е отишло не само заради протестите за цената на тока, но и заради общественото напрежение, достигнало много висока точка на кипене, след социалното замразяване на доходи и социални плащания. „Сега управляващите вървят по същия път”, категоричен бе лидерът на левицата. Той подчерта, че неслучайно и последните социологически изследвания показват устойчива тенденция на ръст на доверието само към БСП и намаляване доверието в ГЕРБ и управляващите партии.

Миков подчерта, че Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента в дала обективна оценка за това, което управляващите наричат реформа в МВР. Той подчерта, че е имало много гласове не само от полицаи, но и от експерти и бивши служители на МВР за това, че точно в този момент за Европа, света и България – да се демотивират служителите в системата, за да се спестят 65 мил. лв., не си струва. „Предлаганите реформи водят до демотивация на полицаите, до протести и по никакъв начин не повишават капацитета на МВР в борбата с престъпността”, заяви лидерът на социалистите. 

 По повод случващото се в системата на здравеопазването и протестите на лекарите Миков заяви: „Преди всичко съчувствам на пациентите. Това, което се случва в здравеопазването, го прави по-малко достъпно и по-скъпо”. Той подчерта, че за да се икономисат пари на Здравната каса, се карат пациентите да плащат. Като пример Михаил Миков даде избора на медицинска сестра и санитар, за да се бръкне в джоба на пациента и да не се посяга към НЗОК, на която преди това пациентът си е платил вноската. Той описа състоянието в сектора със следните думи: „Пълен хаос в здравеопазването, трупане на задължения в държавните и общинските болници и печалби в частните. Лекарският протест е индикатор за проблемите в системата“.

По темата за исканията на майките за децата с увреждания – лидерът на левицата подчерта, че миналата есен БСП е поставила въпроса, когато се е приемал бюджетът, но той е бил отхвърлен от мнозинството с аргумент, че няма пари. „Не че няма пари, но те се разпределят несправедливо”, коментира председателят на БСП. Като пример той даде работните места по програмата за субсидирана заетост, раздадени на едрите играчи – „на Домусчиев – 30 субсидирани работници, а на Видин 3, понеже безработицата във Видин е най-висока в България и ЕС“.

БСП се обновява и подмладява

Михаил Миков заяви, че подготовката на партия за предстоящия Конгрес тече и са минали 2/3 от конференциите. „Прави радостно впечатление, че около 50% е обновлението и подмладяването на председателите на организациите, която е повече от предвидената мандатност”, заяви той. По думите му това е изключително добра тенденция и се отразява на целия актив и на всички нива на партията – млади общински съветници, партийни председатели, делегатите за Конгреса и ще се пренесе върху състава на националното ръководство.

На въпрос за липсващите пари от парламентарната каса на БСП, Миков отбеляза, че не става дума за пари на БСП и за средства от нейната партийна каса, а за събираните доброволни вноски от представителните средства на народните представители от партията. Той поясни, че става въпрос за средства, събирани в период, по-дълъг от настоящото 43-то Народно събрание, и засяга поне две или три парламентарни групи назад. Председателят на БСП обясни, че има комисия от петима народни представители, която разглежда случая и ще се произнесе. „Това в злободневие, което често е преекспонирано, за да се затулят големите проблеми – прогресивното облагане, диференцираната ставка на ДДС за детските стоки и големите въпроси на икономиката. На първо място трябва да се постави алтернативата на дясното съсипващо България управление”, категоричен бе лидерът на левицата.

БСП стои стабилно и гледа напред

Миков подчерта, че на дискусията, организирана днес от президента на ПЕС Сергей Станишев – Джакомо Филибек, заместник ген.-секретар на ПЕС, е заявил следното: „Който казва, че няма ляво и дясно – крие нещо! Обикновено крие дясната си същност”.

„Има ляво и дясно и ние от БСП – представляваме лявото”, заяви Михаил Миков. Той подчерта, че оценка за истинското ляво и претендиращите да са част от него може да се направи само по делата. Според него, когато те са антисоциални, няма как тази партия да твърди, че е лява. „Участието в лявото управление определя кой къде е днес”, коментира председателят на БСП.

Миков изрази съгласие с думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че БСП е запълнила лявото пространство и е факт отсъствието на друга политическа сила вляво, особено от типа СИРИЗА. „Колкото и на зложелателите на БСП да не им се иска – БСП стои стабилно и гледа напред”, заключи председателят на социалистите.