Иван Иванов: Фокусът на промените в МВР трябва да е върху редовите полицаи

Апр 08, 2016 Новини БСП в медиите 0 874

Предлаганият законопроект не се подкрепя нито от полицаите, нито от политиците, нито от обществото

„Промените, които трябва да се направят в МВР, трябва да удовлетворяват работещите в системата, защото точно в момента не е необходимо да се всява напрежение сред служещите, които работят в малките населени места, по границата, въобще в невралгичните точки”. Това заяви по Канал 3 народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов. 
Той определи отхвърлянето на предложения от управляващите законопроект от вътрешната комисия като справедливо по отношение на работещите в системата. Според него съдържанието на законопроекта и начина, по който е бил поднесен, са обидни и за членовете на комисията, и за служителите. Иванов каза още, че реформа в системата трябва да има, но с дискусия, а не както е било направено сега – с хвърляне на масата на законопроект. „На практика това, което се предложи, не беше подкрепено нито от работещите, нито от политиците, нито от обществото. В крайна сметка трябва да направим така, че фокусът да е насочен към хората, които действително осигуряват обществения ред в държавата, а именно редовите полицаи”, категоричен бе социалистът. 
По думите му трябва да се намери начин за компенсиране най-малко на положения извънреден труд. „Такъв законопроект изисква голям политически консенсус, какъвто няма в момента. С предлагания сега се прави опит да се прехвърлят правомощия, които са изцяло на министъра, към професионалното ръководство, което ще забатачи системата и ще се размие отговорността. На този етап законопроектът трябва да бъде изтеглен”, завърши Иван Иванов.