Стефан Стефанов за протестите: Събрана е критична маса, която в един момент ескалира. Направиха се много грешки

Апр 07, 2016 Новини БСП в медиите 0 948

Вотът на недоверие, който ние внесохме в сферата на здравеопазването, има своите основания и мотиви

„Събрана е критична маса, която в един момент ескалира. Не може един болт да бъде навиван вечно – в един момент той се къса. Достатъчно грешни стъпки са направени във всички сектори, от които сега хората протестират“. Това заяви Стефан Стефанов, член на Изпълнителното бюро на БСП, в ефира на радио К2. Той допълни, че очаква и в сферата на образованието да назрее подобен момент, но предположи, че това ще се случи в началото на новата учебна година. „Настояваме да бъде спрян Законът за училищно и предучилищно образование“, допълни той. Стефанов подчерта, че БСП е единствената алтернатива на сегашното управление. Според него в здравеопазването е каша, а министър Москов прави глупост след глупост. „Няколко месеца по-късно излиза, че вотът на недоверие, който ние внесохме в сферата на здравеопазването, има своите основания и мотиви. Едва сега даде отзвук в лекарското съсловие. То не бяха пръстови отпечатъци, не бяха двойни стандарти по отношение на българските граждани с основните и допълните пакети“, коментира още той.

По повод закона за образованието социалистът посочи, че БСП е направила много предложения по този абсурден, според него, нормативен акт, който е бил приет. „С него българското образование се връща на нивото от началото на 20-ти век. Според закона в средносрочен план ще останат до 50 елитни училища в България и по този начин много деца ще бъдат лишени от достъп до образование. Това са редица проблеми, които правителството няма воля да реши“, категоричен е Стефанов.

По повод социологическите проучвания, социалистът е на мнение, че се забелязва тенденция, според която БСП запазва и леко повишава резултатите си, докато другите партии намаляват. „Ние сме на правилния път и БСП трябва за запази своя ляв курс. На Конгреса се надявам да говорим за политиката на БСП и да очертаем накъде вървим. Многото желаещи за председателското място показва, че партията е жива. Личното ми мнение е, че решенията, който ще вземем, ще определят действията на целия политически спектър в страната“, посочи той. По неговите думи по конкретни политически въпроси, касаещи развитието на България, се изчаква Конгресът на БСП, за да вземат позиция основни политически субекти.

„В днешна България плоският данък е вреден“, каза още Стефан Стефанов. Той обясни, че на сайта на БСП е публикуван калкулатор, който изчислява какъв ще бъде данъкът на хората при прогресивно облагане. „Така хората могат сами да проверят и да разберат колко е справедлив“, категоричен е той и подчерта, че съпротивата се дължи на недостатъчна информираност.