Миков пита Кунева: Каква е политиката по отношение на средното образованието през учебната 2016 – 2017 г.?

В килийното училище ли се връщаме с реформата в образованието?

„Каква е политиката по отношение на средното образованието през учебната 2016 – 2017 г.?”. Този въпрос отправи председателят на НС на БСП Михаил Миков към вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. Той попита каква е политиката на правителството, за да спести на ученици, учители и родители този хаос, който се създава при прилагането на приетия Закон за училищното и предучилищното образование. „Оставате впечатление, че водите политика на инат – хем казвате, че има неуредици, че не могат да станат учебниците, хем – че стандартите не могат да станат, за да се приложи законът, хем искате да го приложите и да експериментирате какво ще се случи с българските деца”, обърна се лидерът на левицата към вицепремиера.  

Миков обясни, че 1-ви и 5-ти клас нямат учебници. Той подчерта, че се говори как учениците ще учат по работни листи, подготвени от учители. „Няма разработени стандарти, учителите не са запознати със стандартите, които може и да се появят след месец-два”, заяви соцлидерът. Той заяви, че са били изхарчени милиони европейски средства, за да бъде разработен този закон.

Правителството да спре с ината и да си признае грешката

„Българското образование е поставено в много тежка ситуация”, заяви Миков. Според него започва да се появява социално и образователно деградиращият ефект на приетия закон и провежданата политика в средното образование, а тепърва ще се видят и другите резултати. „Това ли е реформата която ни връща в килийното училище, когато децата са учили без буквари”, попита Миков, Кунева.

Лидерът на левицата призова правителството да спре с ината си. Той подчерта, че милиони са изхарчени за разработването на този закон, каквато била и причината той да се приеме в НС. „Сега признанието, че тези милиони са похарчени, за да се обърка, не да се оправи българското образование – явно тежи. По-добре обаче такова признание, отколкото такова съсипване”, категоричен бе Михаил Миков.