Бойчев пита Дончев: Защо ни се налагат финансови корекции за 250 млн. евро?

Как ще се отразят тези корекции на бюджета на страната и кой ще носи отговорност?

Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛАГРИЯ Жельо Бойчев поиска от вицепремиера Томислав Дончев отговор относно появила се информация за финансова корекция в рамките на 250 млн. евро, наложена от сертифициращия орган по Програмата за развитието на селските региони. Той попита дали одитният доклад, на чиято база е наложена тази финансова корекция, е окончателен, за какъв период от време става въпрос и какво е основанието за нея?

Бойчев изрази своето изумление от отговора на министър Дончев, който отказа да даде поисканата информация. „Ако вицепремиерът, който отговаря за координацията и управлението на оперативните програми, няма такъв тип информация и я не подава на Народното събрание – имаме много тежък проблем”, категоричен е народният представител. Той подчерта, че ако финансовата коренкция не е в посочения размер, би било коректно вицепремиерът да каже на народното представителство каква е промяната.

Социалистът заяви, че е важно НС да бъде информирано какви мерки са предприети, тъй като тепърва предстои сертифициращият орган да проверява разходите, които са извършени в периода октомври 2014 г. – октомври 2015 г. Предстоят да бъдат проверявани и разходите, извършени до края на 2015 г. По думите на Бойчев общият размер на разплатените средства е 1,5 млрд. лв. Депутатът от левицата попита как това ще се отрази върху държавния бюджет и кой ще нови отговорност, ако тези финансови корекции бъдат наложени.