Янаки Стоилов: Дължим уважение, социална закрила и грижа на ветераните

В момента по-малко от 3500 са хората, за които могат да се приложат тези промени

„Дължим необходимото уважение, социална закрила и грижа на все по-малкия брой хора, които са адресати за закона за ветераните”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов, като заяви подкрепата на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за ЗИД на Закона за ветераните от войните. Той подчерта, че благодарение на участието на тези хора като част от българската армия, както мобилизирани така и доброволци, от есента на 1944 г. до пролетта на 1945 г. България е успяла да избегне поредната национална катастрофа. Социалистът допълни, че благодарение на тяхното участие страната ни е била третирана по-благоприятно от останалите страни, борили се срещу коалицията, спечелила войната срещу фашизма. „Това е историческа поука – не един път България е започвала военни действия на една страна и ги е завършвала на друга, но това е поука за политиците не за войниците, които за защитавали интересите на България, както са били формулирани за времето си”, заяви той.  

Стоилов обясни, че в момента по-малко от 3500 са хората, за които могат да се приложат тези промени. „Законопроектът почти не предвижда нови права, а само допълнения в обхвата на вече действащия закон – допълнителни възможности за придружаването на ветераните от лицата, полагащи грижи за тях в болничните заведения и посещенията в санаториуми”, обясни зам.-председателят на левицата. Той допълни, че този закон подчертава слабостите в здравната ни система – голяма част от правата, които се предлагат в закона за ветераните, би трябвало да са права на всички здравно осигурени български граждани. Социалистът подчерта, че става въпрос за достъп до всеобхватно лечение, което не изисква доплащане на медицинската помощ и осигуряване на безплатен придружител в болничните заведения, когато се налагат допълнителни грижи. Стоилов бе категоричен, че всички народни представители трябва да проявят своята съпричастност и уважение към ветераните.

Към ветераните от войните трябва да бъдат приравнени и лицата, участвали в антифашистката съпротива в България

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще направи допълнително предложение – към ветераните от войните да бъдат приравнени и лицата, които са участвали в антифашистката съпротива в България”, заяви Стоилов. По думите му това са около 1500 души, останали живи, партизани, политзатворници, концлагеристи. „Те са застанали на същата страна, но по своя воля при не по-малко изпитания и по-рано от присъединяването на България на страната на антихитлеристката коалиция”, обясни той. Стоилов подчерта, че подобно приравняване е направено в редица държави като Гърция, Франция, Белгия и др. „Независимо от политическите различия, трябва да се надмогнат подобни разделения, за да се отдаде значимото на всички тези хора, които са в една и съща възраст, в много случаи в едно и също социално положение и нуждаещи се от едни и същи грижи”, заключи Янаки Стоилов.