Мариана Бояджиева: Вместо ясна и стабилна уредба, новият закон доведе до напрежение и хаос

Законът е бил приет, без да е ясно съдържанието на предвидените в него стандарти и не е било спазено изискването за прилагане на Закона за нормативните актове

„Приет с много обещания, новият закон за образованието вместо обещаната и дължима ясна и стабилна уредба в сферата на образованието, доведе до напрежение и на моменти хаос”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева. Тя подчерта, че законът е бил приет, без да е ясно съдържанието на предвидените в него стандарти и не е било спазено изискването за прилагане на Закона за нормативните актове – проектите на подзаконовите актове да се изготвят заедно със законопроекта. Според нея остротата на конкретния случай е, че тези подзаконови актове по същество трябва да осигурят прилагането на закона и да уредят дълготрайни обществени отношения, неуредени в закона. „Тяхната важност за образованието, за всяко училище, за всяко български семейство изискват достатъчно време, както за тяхното изработване, така и тяхното сериозно обществено обсъждане”, заяви депутатът. По думите й кратките срокове за подготовка на подзаконовите актове внасят объркване, хаос и неясноти в новите учебни програми и учебниците, които може да имат дълготрайни и тежки обществени последици за българското образование.

Като пример Бояджиева даде обявеното от министър Кунева преди два дни решение – учениците от 1-ви и 5-ти клас да започнат учебната година със старите учебници. „Удължаването на времето за подготовка на влизането на закона и отлагането на срока за влизането му в сила ще намали до разумни граници риска от противоречия и грешки, които могат да нанесат тежки последици на качеството на българското средно образование”, заключи Мариана Бояджиева.