Атанас Мерджанов: Най-важно за БСП е да следва поетия подчертано ляв курс, който е и алтернатива на това управление

Апр 05, 2016 Новини БСП в медиите 1 1077

БСП е единствената опозиционна партия, към която се повишава доверието 

„За нас е важно политиката, курсът, който следваме да бъде последователен, подчертано ляв, защото в крайна сметка от това има необходимост като алтернатива на тази дясна политика, която властва”. Това заяви в предаването „Още от деня” по БНТ зам.-председателят на ПГ на левицата и говорител на партията Атанас Мерджанов. Според него номинираните 28 кандидати за председател на БСП показват интереса към партията и още веднъж доказват, че тя не е лидерска. Според него дебатът за предстоящия конгрес трябва да бъде поставен върху оценка и преоценка на курса на партията, който тя следва през последната година и половина. Той обяви, че до момента са минали 177 отчетно-изборни конференции, като остават още 123.  Мерджанов отрече информацията, че външна фирма ще брои бюлетините от конгреса, като допълни, че всеки кандидат за председател на БСП ще има възможност на свой застъпник във всяко изборно бюро на форума. „В крайна сметка делегатите са тези, които демократично с гласуване ще определят своя лидер”, категоричен бе той. 
Социалистът коментира и последните социологически проучвания, като припомни, че всяко такова дава различни резултати. По думите му само преди няколко месеца на БСП някои агенции са давали 7%. „Едно е безспорно, че БСП е единствената опозиционна партия, която вдига доверието към нея от последната година насам”, подчерта говорителят на левицата. Според него политиката, която социалистическата партия е олицетворявала и изповядвала през последните 10-15 години – почти успоредна и донякъде преплитаща се с неолибералния модел, е получила своята категорична санкция и вече на два категорични избора. „Да се  свеждат критиките само до ръководството, само до отделен лидер не е справедливо. Очевидно всички трябва да носим отговорността и имаме съзнанието, че сме грешали по този път на развитие”, каза още той.  Мерджанов определи като правилна политическа постъпка отказа на БСП да участва във властта с ГЕРБ. „От тук тръгна различието от политическата линия и поведение, което БСП следваше през последните години. Смятам, че този курс трябва да продължи – на категорична корекция, преоценка и съпротива, и изграждане на алтернатива на сега действащата власт”, добави той.


На службите липсва преди всичко финансова осигуреност и стабилност 


Според зам.-председателят на ПГ на левицата, на българските службите липсва преди всичко финансова осигуреност, стабилност и координация. „Службите обаче трябва да бъдат оставени да работят спокойно и да дават резултати. Нещо, което не виждаме от последното решаване на бюджета за 2016 г., където бяха орязани и единственият увеличен бюджет беше за НСО”, каза още Мерджанов. 
Той припомни, че социалистите не приемат орязването на социалните права на полицаите, защото предвидените 65 млн. лв., които ще бъдат икономисани, съвсем няма да се забележат в иначе големия бюджет на МВР, който е над 1 млрд. лв. „От друга страна, да правиш реформи, да орязваш права на полицаите в несигурна, размирна обстановка в света и Европа, при тази бежанска вълна, да демотивираш и без това демотивираните полицаи, е крайно рисково”, продължи той. По думите му това е причината от ляво да предложат на вътрешния министър да изтегли проекта на закон за МВР. Според него тези аргументи се споделят дори от представители на ГЕРБ, които с действията си по-скоро осуетяват промените. Относно антитерористичния закон Мерджанов подчерта, че и сега в българското законодателство съществуват достатъчно сериозни законодателни норми за борба с тероризма.
Социалистът коментира и закона на левицата, обявяващ авторитарните режими в периода 1923 - 1926 г. и 1934 - 1944 г. за престъпни. Според него това е насрещна стъпка и отговор на непрекъснатите действия на представители на десницата да се хващат за образа на комунизма, включително и прояви на представители на Министерство на образованието, които искат едва ли не тези периоди да се изучават в училище. „Това е насрещна стъпка, която ще търси разума в поведението на управляващите за това да престанем излишно да се занимаваме с миналото”, завърши Атанас Мерджанов.