Новоизбраното младежко ръководство критикува 100-те дни на управляващите с декларация

Nov 01, 2009 Новини БСП 0 1369

В анализа си за 100-те дни от управлението на Бойко Борисов, младежите в БСП изразиха притеснение от липсата на сериозна законодателна дейност, за сметка на откровено лобистки закони

В анализа си за 100-те дни от управлението на Бойко Борисов, младежите в БСП изразиха притеснение от липсата на сериозна законодателна дейност, за сметка на откровено лобистки закони. Това са изводите от декларацията на НС на Младежкото обединение, приета днес на първото заседание на Съвета. Управляващото мнозинство се опира на неофициална, но действаща четворна коалиция, в която влизат ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и Атака. Оформя се опасен вътрешен кръг между ГЕРБ и крайнодясната националистическа партия Атака, смятат младежите.

Те застават зад огласяването на всяка корупционна практика, но настояват управляващите да спрат с канонадата от непотвърдени обвинения и да се заемат с обективна ревизия на всички кабинети на прехода, ако наистина целта им е да излязат „на чисто".

На днешното заседание младежите избраха ръководство от 15 души. То е формирано на експертен принцип. Членовете му са специалисти в секторите на икономиката, местната власт, връзките с неправителствени и студентски организации, международните отношения, политиката и организационната дейност. В него има и по един представители на 6-те региона за планиране в страната - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен.

Съставът на новото ръководството е резултат от целта на Младежкото обединение - да генерира политики и предложения в основните сектори на обществено-политическия живот. То ще разработва реални управленски предложения и законодателни инициативи, които да бъдат реализирани чрез политическото представителство на БСП в Народното събрание.

Мерките, които се предприемат често са в противоречие с реалната икономическа ситуация. Проектобюджетът за 2010 г. отразява липсата на приоритети за справяне с последствията от световната икономическа криза.  Той е хаотичен и в него всеки сектор е приоритет, каза икономистът Драгомир Стойнев, депутат от 41 НС. Не е ясно откъде правителството ще намери 400 млн. лв., за да намали осигуровките с 2%. Да, предишното управление ги свали с 11%, но тогава страната се намираше в безпрецедентен икономически растеж, коментира той. На фона на обявеното от Франция, Германия и Белгия излизане от кризата, у нас се замразяват заплати, пенсии, детски надбавки, разходите за общините драстично намаляват, държавата няма да участва с 15% съфинасиране на общините по проекти, което е пагубно за бедните общини, смята Стойнев.

БСП трябва да използва потенциала на младите в цялата организация. Самите ние ще се преборим за това с качествени и идеи и много работа, каза на пресконференцията председателят на МО Явор Гечев. За негови заместници днес бяха избрани Трендафил Величков, който ще отговаря за организационната дейност, Драгомир Стойнев - за политическите платформи и секторните политики и Галина Асенова, чийто ресор са връзките с гражданското общество, НПО и студентските съвети.

Пълен текст на Декларацията >>>

Оперативно бюро на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП

Явор Гечев - председател

  1. Трендафил Величков - заместник-председател Организационна дейност
  2. Драгомир Стойнев - заместник-председател  Политически платформи и секторни политики
  3. Галина Асенова - заместник - председател Връзки с гражданското общество, НПО, Студентски съвети
  4. Стефан Ханджиев - секретар международна дейност
  5. Симеон Славчев - секретар медийна политика
  6. Михаил Балабанов - секретар връзки с младежки политически организации
  7. Ивайло Лилов
  8. Калоян Паргов
  9. Вероника Дерибалтова
  10. Стефан Стефанов
  11. Димитър Здравков
  12. Искрен Пенчев
  13. Иван Иванов
  14. Христо Панайотов