Филип Попов: Искаме по-голяма прозрачност и перспектива пред всички вероизповедания в България

Апр 02, 2016 Новини БСП в медиите 0 933

Трябва да има прозрачност във финансирането на религиозната общност

„Целта на предложенията ни за промените в Закона за вероизповеданията са за по-голяма прозрачност, перспектива пред всички вероизповедания в България за тяхното развитие, гарантирано в Конституцията, и една превенция по отношение на такива течения, маскирани под формата на определена религия, да влизат на наша територия“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов в студиото на БНТ. Според него се използва бедността в България, защото най-вече в маргинализираните общества се разпространяват такива религиозни течения. „Трябва да се търси балансът между националната сигурност и правата и свободите на всеки един български гражданин“, допълни той.

Попов обясни, че едно от предложенията в законопроекта е по-строга рестрикция по отношение на регистрационната форма на различните вероизповедания и религиозните институти, които разполагат със свое имущество, представителство и устав. „Това е важно за всеки един български граждани, за развитието, както на България, така и на Европа“, подчерта депутатът от левицата и обясни, че сега има случаи на един да адрес са бъдат регистрирани до седем вероизповедания.

Трябва да има прозрачност във финансирането на религиозната общност

„Трябва да има прозрачност във финансирането на религиозната общност, защото религията се използва като инструмент за постигане на определени политически цели. Този радикализъм има голям оттенък вече и в България“, каза още депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той подчерта, че не става въпрос за вярата, която е нещо много лично, а самото проповядване и извършването на обучение. „Когато няма контрол на проповедите, на хората, които ги извършват, няма как ние да имаме сигурност, че те няма да проповядват други идеи“, допълни Попов.

„Целта на законопроекта е да постигнем по-голяма прозрачност и превенция за защита на нашата национална сигурност, без да се нарушават основни права и свободи на гражданите“, категоричен е народният представител. Той обясни, че законопроектът е отворен и търпи промени, но подчерта, че за да имаме свободна вяра, трябва да е гарантирана от държавата. „Този закон е по отношение на всички вероизповедания и не може да се прави сблъсък между различните религии“, заключи Филип Попов.