Зафиров пита Ненчев: Кое наложи да се използва военен самолет за екскурзията ви до Полша и колко струва тя на българския данъкоплатец?

Дали са били превозени и журналисти със самолета и, ако отговорът е “да“ – кой определи от кои медии да са те и за чия сметка летят

„Кое наложи да се използва военен самолет „Спартан“ C27J за екскурзията ви до Полша и колко струва тя на българския данъкоплатец?”. Този въпрос зададе народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров към военния министър Николай Ненчев. Той обясни, че на 21.10.2015 г. и 22.10.2015 г., водена от министър Ненчев делегация е посетила Република Полша за подписване на договор за ремонт на двигатели RD-33 за самолет МиГ29. По думите му събитието е било шумно оповестено и отразено от присъстващите медии, а покана за участие в делегацията са получили и членовете на Комисията по отбрана към 43-то НС. „От излъчените репортажи не стана ясно от колко човека е българската делегация, колко и кои народни представители вземат участие и кое налага за превоз да се използва специален военен самолет”, заяви Зафиров.

Социалистът попита също: дали са били превозени и журналисти със самолета и, ако отговорът е “да“ – кой определи от кои медии да са те и за чия сметка летят. Зафиров зададе въпрос – колко струва полетът, заедно със заплащането на летци, техници и летищен персонал, както и каква е общата стойност на мероприятието, в това число: плащани ли са командировъчни на членовете на делегацията и в какъв размер, правен ли е от българска страна коктейл и кой е платил разноските по него.

Депутатът от БСП изрази мнение, че това не е работно посещение, а екскурзия за сметка на данъкоплатеца. По думите му става въпрос само за ПР и търсене на популярност. „Едно подписване на договор не изисква такова събиране на журналисти и толкова голяма делегация”, заключи Атанас Зафиров.

„Кой лъже, при положение, че един само 1 летателен час на самолет „Спартан“ C27J струва повече от 15 000 лв., а полетът до Варшава и обратно трае над 5 часа? От своя страна, военният министър твърди, че цялото мероприятие струва 7 000 долара и 7 000 лв.“, коментира народният представител от левицата относно получения отговор от министър Ненчев.

„Кое наложи военният министър да чете поименен списък на журналистите, които са били част от посочената делегация, такъв не е изискван“, попита Зафиров. „Морално ли е полската страна да поема всички разходи за нощувка и командировка, както и за вечерята на делегацията, както твърди военният министър, при условие, че в крайна сметка се подписва договор, от който ще има изгода частна полска фирма“, недоумява социалистът. Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заяви, че темата ще търпи развитие и ще търси допълни отговори на поставените въпроси.