Доц. д-р Иво Инджов, политолог: Левият завой на БСП е шанс за отваряне на партията

Мар 31, 2016 Новини БСП в медиите 0 906

БСП предлага реални алтернативи на правителствените политики

„Левият завой на БСП е шанс за отваряне на партията. На предстоящия Конгрес на партията той трябва да бъде укрепен”. Това заяви в ефира на „Червена линия“ по Радио „Фокус“ политологът доц. д-р Иво Инджов, председател на Института за модерна политика. По думите му БСП полага сериозни усилия от повече от една година насам да възстанови доверието на хората не само в себе си, но и политиката като инструмент за решаване на техните проблеми. „БСП даде заявка за завой вляво и успешно я изпълва със съдържание – с парламентарно поведение, с реакции по наболели обществени проблеми и стремеж за отваряне към гражданското общество. Тези усилия трябва да продължат”, заяви политологът.

Инджов обясни, че БСП е основна партия в лявото пространство и трябва да продължи да разширява своите електорални позиции. Той допълни, че социалистите полагат сериозни усилия от повече от година да възстановят доверието не само в себе си, но и в самата политика. Според него като опозиция БСП предлага алтернатива на правителствените политики. „Една от тези алтернативи е за прогресивното подоходно облагане. Вече няколко пъти партията на социалистите възобновява тази инициатива. Широк отзвук получи неуспешният опит да се повиши обезщетението за втората година от майчинството. Това е типично лява политика, типично ляво решение, което беше спряно от едно дясно правителство“, добави политологът. Като друг пример за работеща лява политика, той посочи и предложението на БСП за преференциална ДДС ставка за детските стоки.

По повод на опитващите се да конкурират БСП – той заяви, че АБВ още със създаването си е влязла в подчертано дясна коалиция и не е успяла да се наложи с леви политики, а „Движение 21” с говоренето си, че „няма ляво и няма дясно” се опитва да елиминира основни ценности в едно демократично общество – като сблъсъка между леви и десни идеи. ”Докато АБВ е в една подчертано дясна коалиция, няма как да предлага леви алтернативи”, категоричен бе той. Според политолога в последните години се размива разликата между лявото и дясното и се търсят популистки решения. Той подчерта, че една от причините у нас да не се е родила българска СИРИЗА или „Подемос“ е фактът, че БСП е започнала своевременно своя ляв завой.

Инджов бе категоричен, че всички български партии трябва да говорят за демографията, защото това е въпрос на национална сигурност. „Дългосрочните решения в демографската сфера ще отнемат много години. Въпросът е да се прави разграничение между стратегически намерения и конкретна политика“, подчерта политологът.