Валери Жаблянов: Споразумението на ЕС с Турция по никакъв начин не защитава интересите на България

30.03.2016 г.

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма как да подкрепи общото споразумение на ЕС за Турция. То не защитава интересите на България”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на левицата Валери Жаблянов по време на обсъждането на Общото споразумение за създаване на рамка и за управлението и условията за Механизма за Турция в полза на бежанците и сертификата за принос на Република България с приложения към него график на плащанията.  По думите му с това споразумение се сблъскваме с необичайна ситуация – налага се Народното събрание да обсъжда и ратифицира политически документ, който има отношение към България и урежда въпроси, свързани със сигурността й и развоя на кризата в Близкия изток. От друга страна, нямаме заявена наша позиция в хода на подготовката на документа и записана в него.

„Никъде България не е спомената, не са споменати и не са записани опасностите, които биха могли да възникнат от непредвидени  обстоятелства около развоя на кризата”, заяви Жаблянов и подчерта, че това не важи само за бежанците, но и за появата на политическо напрежение на Балканите в следствие от преместването на големи групи от хора. „Промените в самия документ, които ни бяха обещани от българското правителство, не могат да бъдат намерени в него”, категоричен е той.

Жаблянов подчерта, че ЕС е започнал да изплаща 3 млрд. евро на Турция, преди българският парламент да е гласувал споразумението. „Погазени са всички принципи и на вътрешното функциониране на съюза, на регионалните баланси и на задълженията на отделните държави-членки”, категоричен е социалистът. По думите му това показва, че ЕС не се е доверил на две от страните си членки – България и Гърция, за охраната на своята външна граница, а се е доверил на Турция.

Правителството ни е само ням свидетел на изработването на това споразумение

„Българското правителство не направи абсолютно нищо за защита на националните интереси на страната ни, а беше само ням свидетел на изработването на това споразумение”, категоричен е Жаблянов. Той подчерта, че в нито един текст не е записано, че се дава на България каквото и да било за това, че охранява най-натоварената, опасна и дълга сухопътна граница на ЕС с Близкия изток. Възниква въпросът: „Не можаха ли българският премиер и българският външен министър да поставят този въпрос и да кажат, че България е държавата, която е на пътя?”. Жаблянов подчерта, че ние безплатно, със собствени сили осигуряваме най-тежката граница на ЕС и не получаваме дори  внимание. Не на последно място, липса ефективен механизъм за контрол за разходването на средствата, които ЕС предоставя на Турция. „Препоръчваме на нашето правителство ясна и открита позиция, базирана на българските интереси”, заключи Валери Жаблянов.