Кристиан Вигенин за споразумението за бежанците между ЕС и Турция: Не сме готови да подпишем празен чек за 12 млн. лв. Отговорността да остане на управляващите

30.03.2016 г.

„Относно ратифицирането на споразумението между ЕС и Турция по отношение на бежанците в този вид и на този етап – не сме готови да подпишем празен чек. Нека отговорността да остане на управляващите”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна. Той посъветва кабинета в бъдеще да се опита в по-голяма степен да се опира на парламента, да търси националната позиция и подкрепата на националния парламент, да формулира по-ясно и по-навреме българските искания. „Нито в комисия, нито в зала бяхме информирани с какви позиции българското правителство и конкретно премиерът Борисов, отиват на срещата с Европейския съвет в Брюксел. Един съвет, който е ключов и взе важни решения”, подчерта народният представител. Той обясни, че не са били информирани какви са резултатите и взетите решения и по какъв начин е защитен българският интерес. Вигенин поясни, че правилникът на НС позволява да бъде изслушан министър-председателят по отношение на неговото участие в Европейски съвет, но досега не го е правил. „В същото време правителството ни подхвърля спешна ратификация, която за нас е чек за 12 млн. лв., които българската държава трябва да плати в следващите 3 години, без да има разяснения”, допълни той.

Според него интересът на България не е защитен по никакъв начин. „Тя не присъства в заключенията на Съвета, никакви превантивни мерки и действия не са предвидени, няма механизъм, който може да бъде задействан веднага, в случай че високият риск, на който сме изложени по отношение на бежанските потоци се превърне в реалност”, уточни депутатът. По неговите думи в тези заключения няма никакъв ангажимент на турската държава по отношение на България. „Има маркиран неин ангажимент само в съвместно изявление на Съвета и Турция, който няма на практика правна стойност”, категоричен е Вигенин.

Не е ясно как ще се контролира изразходването на средства

Относно самия механизъм народният представител посочи, че се виждат не малко слабости в текстовете. „Не е ясно как ще се контролира изразходването на средства. В комисия бяхме информирани, че този въпрос ще бъде решаван, когато се ратифицира споразумението”, допълни той. Според него има известно противоречие – от една страна, тези пари се дават в полза на бежанците, а в същото време те се предоставят на Турция. „В механизма е предвидено, че ако тя не изпълнява коректно задълженията си, тези средства могат да бъдат спрени”, каза още депутатът от левицата. Той е на мнение, че отново бежанците се явяват зависими изцяло от коректността на изпълнението на тези ангажименти от страна на турската държава. „Не приемаме също, че на ЕК се дава правото на вето върху решенията на ръководния комитет така, както той ще бъде създаден с това споразумение. Обяснено е, че ЕК предоставя 1 млрд. евро, а страните-членки останалите 2 млрд. евро. Но искам да подчертая, че този 1 млрд. евро не е на ЕК, а също идва от страните-членки, защото самата Комисия няма собствени средства”, заяви народният представител. Според Кристиан Вигенин общото впечатление е, че този механизъм е създаден набързо, за да има някакви решения в опит да бъде успокоено общественото мнение, че се прави нещо с тежкото положение с бежанците. „ЕС след поредица безплодни срещи, стигна до нещо, което е повече от нищо”, заключи Вигенин.