Прокуратурата е подложена на натиск от Бойко Борисов

Окт 28, 2009 Новини БСП 0 1901

  Справката на ДАНС е върната в агенцията още през 2008г

 

Справката на ДАНС е върната в агенцията още през 2008г.

 

Справката на ДАНС, излязла от Министерски съвет, е върната от мен в ДАНС и там е направена комисия за проверка на информацията. След това не се е връщала при мен. Това заяви председателят на НС на БСП и бивш премиер Сергей Станишев след като даде показания като свидетел по разследването, което прави Софийската градска прокуратура. Станишев уточни, че справката е била върната през октомври 2008г. По нея е била разпоредена проверка на ДАНС. Правена е и проверка в прокуратурата, която е приключила с отрицателно становище за образуване на дело.

„Винаги като премиер съм се водил от мотива, че за всеки сигнал, независимо дали е достоверен, е необходимо да се направи проверка. Така съм правил винаги", категоричен беше Станишев. По думите му цялата история с доклада на ДАНС е показателно за управлението на държавата, което става все по-авторитарно. „Прокуратурата ще си свърши работата, независимо от натиска на Бойко Борисов, който се опита да дава указания на прокуратурата, което е безпрецедентно. Това дори и Тодор Живков не го е правил", добави лидерът на БСП. По думите му би трябвало да се провери дали въпросната справка е предадена от Алексей Петров на г-н Борисов и как тя е стигнала до премиера.

Станишев изтъкна, че от изтеклата справката на агенцията в интернет се вижда, че ДАНС е работила по всякакви сигнали. „Докладът  говори за това, че ДАНС е работило без всякакви полицейски чадъри и с това се гордея - затова беше създадена тази структура", заяви бившият премиер. „Защо не си направите експеримент - да се обадите на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС г-н Йовчев за „приятелския кръг на котараците", за който половин София знае - свързан със строителство за паркинги на метро, с други аспекти - езерото Ариана", добави Станишев.

Лидерът на БСП коментира, че случващото се има връзка с наближаването на 100-те дни на правителството. За управляващите е далеч по- удобно вместо да се задават въпроси за свършеното от кабинета, журналистите да се занимават с пикантни истории, свързани с функционирането на специалните служби. „Вече три месеца държавата ни се управлява със скалъпени полицейски сценарии - хората това умеят и това правят", коментира Станишев.

Пълен текст на пресконференцията >>>