Михаил Миков: Това правителство унищожава България

Мар 28, 2016 Новини БСП в медиите 1 1109

БСП е сериозна опозиция и ще подкрепи по-скорошното приключване на това правителство

„Протестът на лекарите е справедлив и подкрепяме това министърът да си „събере чуковете“. Ако не го направи, ще трябва заедно с Борисов да си ги събират“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на бТВ. Според него случващото се в здравеопазването през последната година е кошмар за пациентите и припомни скандалните случаи с турски ваксини и разделянето на два пакета. „Досега има избор на лекар, който се заплаща, а сега Москов е предвидил да се избират санитари и сестри, за да се съберат още пари от хората, които иначе си плащат здравната вноска. По-добре да приключи тази агония“, категоричен е той и попита какво още трябва да направи Москов, за да си тръгне.

Миков обясни, че всеки вот на недоверие към правителството, който опозицията инициира, се внася срещу премиера Борисов, който е пряко отговорен за случващото се в отделните сектори, а не срещу определен министър. „БСП е сериозна опозиция и ще подкрепи по-скорошното приключване на това правителство“, каза още председателят на социалистите.

По неговите думи  отношенията с Русия също са основание за вот на недоверие, като част от външната политика на правителството. „Никога българо-руските отношения не са били на такова равнище и то заради „великия принос” на настоящия министър. Бихме подкрепили вот на недоверие срещу правителството на Борисов за външната политика“, коментира Миков. Той е на мнение, че със същия критичен поглед може да се погледне и към сектор образование – учениците не знаят по какви учебници ще учат, учителите нямат стандартите, а наближава следващата учебна година. „Това правителство унищожава България“, подчерта той. „Целият кабинет е слаб. Погледнете състоянието на пътищата. Досега се оправдаваха, че правят магистрали. Какво е състоянието на пътната настилка в страната и цените на винетките?“, попита той.

„Китка ли е състоянието на сектор „Сигурност“?“, попита също Миков и обясни, че Бъчварова се опитва да икономиса 65 млн. лв. за сметка на пълна демотивацията и разбиване на тази система. „И тук правителството заслужава недоверие. Предложенията в никакъв случай не могат да се нарекат реформа“, заяви лидерът на левицата. Той уточни, че цяла Европа и светът увеличават средствата за сектор „Сигурност“, защото ситуацията с тероризма го налага. Като пример посочи Турция, където назначават 15 хил. нови полицаи, а при нас – съкращават средствата. „Бъчварова се гордее, че ще икономиса 65 млн. лв. от социалните и професионални права на българските полицаи. Вероятно ще ги пренасочи към системата за лични документи, която се оказа, че ще бъде за 480 млн. лв., след като предишната система беше 230 млн. лв. Там има проценти от обществените поръчки, а от социалните обезщетения на полицаите не се получават“, коментира още той. Според него това не е реформа, а хаотични движения, демотивирани хора, материално необезпечени, отсъствие на представа какви мерки трябва да се предприемат. Социалистът добави, че в МВР не се плаща извънреден труд, намаляват се отпуските на служителите. „Толкова напуснали от системата, колкото през изминалата година, няма в последните години“, добави Миков. Лидерът на БСП е на мнение, че службите по сигурността не би трябвало да се оценяват публично, а да работят тайно.

Приемам всички номинации и ще продължа този курс на партията, защото намира одобрение

„Да си председател на БСП явно е престижно място, щом има 17 кандидати. В крайна сметка Конгресът ще реши“, коментира Михаил Миков. Той обясни, че БСП не е лидерска партия и функцията председател на Националния съвет, въпреки голямата привлекателност, не променя колективното й ръководство. „Приемам всички номинации – над 70 до момента и ще продължа този курс на партията, защото намира одобрение“, заяви Миков.

По неговите думи важно е опозицията да е чувана от гражданите, а ако управляващите не я чуват - си заминават. „Може още много да се направи, но ние сме основната опозиционна алтернатива на сегашното управление“, заключи Миков.