Атанас Мерджанов: По най-бързия начин телефон 112 трябва да стане достъпен за хората с увреждания

Мар 28, 2016 Новини БСП в медиите 0 886

Ако зависи само от БСП, всяка седмица ще искаме вот на недоверие

„По възможно най-бъзрия начин телефон 112 трябва да бъде достъпен за хората с увреждания. Въпросът е политически, след като става въпрос за 150 000 души, които са изключително раними и деликатни хора, те не вдигат шум с вувузели, но трупат гняв, заради това дискриминационно отношение на държавата”. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria on air зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Според него няма никакво основание МВР, Министерство на здравеопазването, служителите в 112 по някакъв начин да протакат. „Имаше известни трудности, които се обясняваха с технически невъзможности на мобилните оператори и по-скоро техен отказ, но към този момент  е налице едно сравнително положително становище на МВР. Надявам се мнозинството от ГЕРБ да изпълни това, което обеща след поредното отхвърляне на закона”, допълни той. 
    Мерджанов отрече тезата на управляващите, че основанията на левицата са популистки. „Това е реакция на гузната съвест. Няма популизъм, когато става въпрос за права на хора и дискриминационно отношение на държавата”, категоричен бе той. По думите му не става дума за кой знае колко средства, но поведението на управляващите е безчувствено, предвид отказа им да отделят 20 млн. за помощи за деца, а в случая - 150 000 лв. „Ние сме съгласни гратисният период да бъде не 6 месеца, а една година, както предлагат от МВР, но да стане. С достъпа до спешния номер тези хора ще се почувстват по-социализирани и нужни”, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той посочи, че първостепенният проблем на телефон 112 е липсата на средства и нужната техническа осигуреност, но най-важна е мотивацията на служителите. „Ръководството на МВР, ръководствата на службите, които имат отношение към дейността на 112, не осигуряват необходимите условия, има отлив на служители заради ниското заплащане”, каза още той. Относно спекулациите, които се правят със спешния номер от граждани, Мерджанов заяви, че може да се помисли за по-сериозни санкции. 
    Говорителят на БСП коментира и темата с вота на недоверие. „Ако зависи само от БСП, ние всяка седмица ще искаме вот на недоверие, защото това правителство и този тип политика са пагубни за България. Те обричат на социален геноцид болшинството от българските граждани”, аргументира се той. В същото време обаче той припомни, че левицата има 38 народни представители, а нужните подписи за вот на недоверие са 48. „Това налага да търсим съгласието и на останалите парламентарно представени партии”, добави Мерджанов. Относно резултатите от такъв вот той даде пример с вота за здравеопазването, който не е минал, но на практика министерството е отменило всички онези идеи за реформи, които са имали намерение да реализират. Мерджанов изрази мнение, че днешният протест на личните лекари не е случаен и има основание. „Възможно е следващият вот да бъде за сектор сигурност. Крайно недоволни сме от ситуацията там и по-специално от тези, които отговарят и контролират отношенията в този сектор”, обяви социалистът. 
    По темата с бежанската криза той коментира, че сме свидетели на безкрайно неубедителни действия на управляващите и на крещящи разминавания в позициите на вътрешния министър, на министър Кунева и на премиера.