Таско Ерменков: Премиерът е започнал да пише научно-фантастични романи

Мар 27, 2016 Новини БСП в медиите 0 866

Намаление в цената на топлото за софиянци само с 3% – нещо не е наред в „Топлофикация“-София или в управлението на столицата

„Премиерът е започнал да пише научно-фантастични романи”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков в ефира на „Неделя 150“ на БНР по повод изказването на мин.-председателя Бойко Борисов, че през април ще започнем „да дупчим и да добиваме нефт и газ“. Според Ерменков, ако премиерът се чувства раздвоен в избора си между творчеството и практиката, нека реши какво ще прави. „Ако ще пише романи, е добро начало, може и Нобелова награда да получи. Ако обаче ще управлява държавата – нека да се съобразява с фактите. Според мен той прави антикризисен ПР, на фона на всичко, случващото се в България, за да може хората да му повярват”, категоричен бе народният представител от левицата.

Според Ерменков не може през април да започне добива на газ – тогава би могло да започне проучването за наличие на ресурс. „Вероятно премиерът има предвид, че в  находището „Хан Аспарух” може да започне да се сондира. Ако обаче се установи достатъчно количество газ, след това трябват още около 10 години, за да се създаде инфраструктура, да се спазят нормите за безопасност и едва след това да се премине към добива”, поясни членът на енергийната комисия в НС.

„Топлофикация“-София единствена не възрази на КЕВР. Софиянци няма защо да се надяват на повече от 3% намаление в цената на топлото

Той продължи на енергийна темататика с коментар относно цената на топлоенергията и тока, както и предстоящата й промяна с различни стойности в отделните общини в страната. „Всички топлофикации, с изключение на софийската, изразиха недоволство от образуването на цената на изкупуване на електроенергия и на топлоенергия. Поради това кметът на столицата Фандъкова няма никакви основания да се надява, че ще има подобрения по предварителното решение на КЕВР. За да има такива, трябва да има възражения или протест по взетото до момента решение. Тъй като подобно нещо няма, цената на топлоенергия ще бъда намалена само с 3% и 10 лв./МвЧ на изкупуване на електроенергия на преференциалната цена”, обясни той.

По думите му всичко това се случва на фона на неадекватно управление на това дружество. По неговите думи цената на газа формира около 70% от цената на  топлоенергията, когато се говори за високоефективно енергийно производство. „При намаление на цената на газа с 23%, се предлага намаление само с 3% за София – излиза, че нещо в разчетите на софийската топлофикация не е наред, или пък в управлението на София”, заяви Ерменков. Той припомни, че „Топлофикация“-София е загубила 90 млн. лв. в КТБ. Според него тези пари ще ги платим всички ние, които ползваме парното и електроенергията в столицата.

България се управлява от съмненията на премиера Борисов, вместо със закони

По повод случващото се в КЗК, Таско Ерменков каза, че проблемите там се получават отново благодарение на изказванията на премиера. „Той бе свикнал да ни управлява от Брюксел, но след атентатите там, може би ще ни ръководи пак по телефона, но от някоя друга по-безопасна столица. В случая с КЗК, да не забравяме, че при вече определи правила за избор на членове и с фискирана дата за обсъждане на кандидатурите, с внесени предложения от политическите партии – той се обади по телефона от Брюксел, казвайки: „много ви моля, намерете начин да прекратите процедурата, защото Радан Кънев има някакви съмнения”, заяви Ерменков.

Той допълни, че тези премиерски съмнения са станали нещо повече от законите в България. „Министър-председателят има съмнения за обществени поръчки, погазва закона и ги спира. Има съмнения относно членовете в КЗК – спира се процедурата. Има съмнения относно Комисията, която разглежда отношенията между Русия и Турция – прекратява я. Този премиер е изпаднал в паника и неговият антикризисен ПР създава криза в България”, коментира народният представител от левицата. Заради това поведение на Борисов, Таско Ерменков е предложил всяко решение на НС, всяка точка от дневния ред, да се съпровожда от резолюция на премиера – „съгласен” или „несъгласен”. Така управляващото мнозинство ще знае какво да прави. „Но той има това отношение не само към България, а и към управляващите. Помните ли декларацията на г-жа Караянчева за коалиционните партньори на ГЕРБ, за това дали участват или не във властта, за стабилността на коалицията им. Тогава Борисов пак от Брюксел заяви, че това било „бунт на кораба”. Подобно неглижиране на собствената си парламентарна група е изключително обидно, а в нея има достойни представители”, категоричен бе той.

На въпрос защо кандидатите за председателското място в БСП са се увеличили, Таско Ерменков обясни, че в левицата има достатъчно кадърни и можещи хора. Той каза също, че БСП е важна не за себе си, а за България, защото тя е единствената, доказала се лява партия, независимо от всички други проекти, които се имат за „леви и вече са се омазали с власт“.