Атанас Зафиров: Няма съмнение в качествата на бългaрските войници и офицери, а на политическите им ръководства

Фев 26, 2016 Новини БСП в медиите 0 1138

Защо оградата по границата се строи 3 пъти по-бавно и 4 пъти по-скъпо?

„За подпомагане охраната на българската граница нямам никакво съмнение в качествата и възможностите на българските войници и офицери. Съмнение будят политическите им ръководства”. Това заяви в ефира на Канал 3 народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров. Той обясни, че левицата е дала своя кредит на доверие на управлението за регламентирането на възможността българската армия при нужда да оказва помощ на МВР за охраната на нашата граница, но този кредит не е безкраен. По думите му приетите законодателни промени в тази посока дават само обща рамка и трябва да се решат проблемите със субординацията и въоръжението на българските военнослужещи в тези случаи. Той изказа съмнение, че в състоянието, в което се намира управляващата коалиция, в кратки срокове ще бъдат приети нужните подзаконови уредби в работещ вид. Като аргументи за това народният представител посочи видната липса на комуникация между отделните министерства и изказаните противоречиви тези в рамките на 24 часа от министъра на отбраната Николай Ненчев и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Драстично изоставаме с действията за защита на границата ни

„БСП няма да спре да съблюдава процеса и да пита какво се случва със защитното съоръжение”, категоричен бе Зафиров. Той попита защо тези, които най-много са обяснявали по време на предишното управление колко е нецелесъобразно изграждането на оградата, сега мълчат за това, че тя се строи три пъти по-бавно и четири пъти по-скъпо. „Това са открити въпроси, на които ще търсим отговор”, заяви социалистът.

Зафиров подчерта, че в момента дори не знаем колко войници ще бъдат изпратени на границата, което е пореден пример за липсата на комуникация. „МВР първо трябва да каже от какво има нужда и тогава да започнат да се правят сметки и разчети. Изоставаме драстично в това отношение”, заключи Атанас Зафиров.