Атанас Мерджанов: Управляващите са неспособни да защитят националните ни интерси и сигурност

Фев 25, 2016 Новини БСП в медиите 0 961

Ако един бежанец откаже да остане на територията на една страна от ЕС другите да му откажат убежище, заяви Илияна Йотова

„Още в началото на този мандат ПГ на левицата даде подкрепа на правителството, за да се промени законодателството и бързо да се изгради преградното съоръжение до границата”. Това заяви в предаването „Червена линия”, в ефира на радио „Фокус” зам.-председателят на ПГ НА БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов. той припомни, че левицата е призовала премиерът лично да поеме координацията по всички дейности свързани с бежанската криза, интеграцията и всичко онова, което е необходимо за гарантиране на българската сигурност. Социалистът обясни обаче, че вместо това са се видели обърканите отговори на Бъчварова на заседание на вътрешната комисия. „Стана ясно, че средствата за изграждане на съоръжението не стигат, въпреки че то се оскъпи 4-5 пъти, отколкото когато за това е отговаряше Министерство на отбраната”, заяви Мерджанов и припомни, че тогава ГЕРБ са критикували високата цена и са оспорвали сделката.

Атанас Мерджанов коментира, че европейската солидарност на България не получава реципрочен отговор поради бездействието и липсата на ясната, категорична и последователна позиция на българските представляващи. Той подчерта, че в последната година имаме и редица пробиви в граничния контрол , като дори се е стигнало и до съртен случай – застрелян е бил бежанец на границата; термовизуална система, която на моменти не е работила поради неплатени сметки за ток. „Тези и редица още проблеми ни карат да се съмняваме за това, до колко във вътрешен план и на международно ниво нашите участници в съветите на министрите и в  ЕС поставят сериозно проблемите на България”, заяви говорителят на БСП. Той изрази мнение, че на моменти прекомерно се съобразяваме с позициите на Вишеградската четворка или на Германия, чиято позиция не винаги е докрай издържана и е допуснала неконтролируем прилив на емигранти в ЕС. Зам.-председателят на ПГ на левицата заяви, че България не може току така да затвори границите си, както Австрия предупреждава, че ще направи, за спиране на бежанския поток, защото няма нужния капацитет, а и граничи с Турция.

Мерджанов заяви, че от първостепенно значение остава охраната на границата и макар армията и полицията да са обединили усилия за това, не е ясно кой ще координира техните усилия. Според него за това трябва да има акт на МС регламентиращ действията по границата, защото към момента нямаме капацитета да осигурим 100% контрол по българските граници.

Правителството няма ясна интеграционна политика

Мерджаноя подчерта, че няма ясна интеграционна политика на българското правителство. „Имаме категорично бездействие с оправданието, че сега няма трафик на чужденци и такива пребиваващи в страната”, обясни той и допълни, че са станало ясни  скандални обществени поръчки  в държавната агенцията за бежанците, последвали са уволнения, но какво от това. „Левицата предупреждаваше за нуждата от интерграционна политика и бездействието по този въпрос още от началото на 2015г. но няма предприети сериозни действия и интегрирани усилия на Министерство на труда и социалната криза и на Министерство на образованието”, заключи Атанас Мерджанов.

Илияна Йотова: Ако един бежанец откаже да остане на територията на една страна от ЕС другите да му откажат убежище

„Тревожни са фактите, че с настъпването на пролетта ще се засили бежанския поток европейските държави от вътрешността на континента говорят за затваряне на границите”. Това заяви в ефира на „Червена линия” евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова. По думите й парите, които България получава от фондът за миграция са крайно недостатъчни и не са съобразени с реалната обстановка и миграционният натиск. Тя заяви, че квотите за бежанци също отдавна не работят и са загубили своето значение, тъй като са били само първоначална спешна мярка.

По отношение на интеграционните програми Йотова заяви, че трябва да се следи златното правило, че ако на един бежанец  му бъде предложено да живее в България, но той по някаква причина не желае да остане у нас или която и да било друга държава, тогава останалите страни членки да откажат убежище.  „Нито България, нито още по-развитите страни от ЕС са готови с интеграционните програми за бежанците и това поставя на изпитание не само социалните им системи, но и вътрешната сигурност”, заяви еврдепутатът. Тя обясни, че бежанците трябва да останат на територията на страната която ги е приела. За това по думите й трябва да се спре трафикът на бежанци, който се е превърнал в доходоносен бизнес.

Йотова подчерта и друг много важен проблем - 270 хил. от влезлите на територията на ЕС бежанци са под 16 годишна възраст и 80 хил. от тях са непрдружени. „Тъжната статистика е че за повече от 10 хил. от тях няма информация, какво се е случило с тях”, заяви тя и предупреди, че голяма част от тях са станали жертва на организираната престъпност.   

 Йотова обясни, че на провелата се среща с новия началник на агенцията за убежищата, той е споделил че целият бюджет на агенцията за 2016г. ще бъде изчерпан до края на месец март. „На този агенция се разчиташе не само за идентификацията за влизащите на територията на ЕС през външните граници, но и да пресява икономическата миграция от бежанците и да връща тези,които не са бежанци. За това се искат ресурси”, заяви тя.