БСП: България да представи предложение на ЕС за изваждане на руските парламентаристи от забранителните списъци

Апр 07, 2016 0 680

Кристиан Вигенин: Насърчаването на междупарламентарния диалог ще спомогне за формиране на общи позиции по глобалните проблеми

„Министър-председателят и министърът на външните работи да представят пред ЕС мотивирано предложение за изваждане на всички парламентаристи от санкционните списъци на ЕС и договаряне на едновременно и реципрочно действие от страна на Руската федерация”. Това предложение направи от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ народният представител от групата на левицата Кристиан Вигенин. Той обясни, че предложението на БСП е свързано основно с това – българското Народно събрание да вземе позиция в подкрепа на парламентаризма и парламентарния диалог и да поиска от българското правителство да предложи мерки на своите партньори в ЕС.

Вигенин обясни, че има тактически и стратегически грешки, които ЕС е допуснал в отношенията си с Руската федерация – руски парламентаристи са били включени в негативните списъци, което затрудни междупарламентарния диалог. Под думите му в такива напрегнати моменти парламентарната дипломация може да изиграе ролята на катализатор за нормализиране на отношенията. „Насърчаването на диалога може да допринесе за формирането на съвместни позиции и усилия по големите европейски и глобални теми като борбата с тероризма”, заяви бившият външен министър.