Катя Николова: Равнопоставеността на половете остава най-важната тема за Обединението на жените социалистки

Мар 26, 2016 Новини БСП 0 1370

Българската жена е изправена пред най-тежките социални трудности

„Равнопоставеността на половете остава най-важната тема за Обединението на жените социалистки, равнопоставеността на половете и в партийните ни програми и практика”. Това заяви председателят на Обединението на жените социалистки Катя Николова на днешната конференция на организацията. По думите й в момента работят изградените над 200 клуба с повече от 7 500 активистки. „За всичките тези години извървяхме дълъг път на развитие, усъвършенстване, доказване”, каза още Николова.

Лидерът на жените социалистки очерта и ситуацията в страната, като посочи, че в българското общество все повече нарастват и се задълбочават социалните проблеми, а българската жена е изправена пред най-тежките социални трудности. „Разраства се домашното насилие,  липсва равно заплащане и уважение към труда на жената,  тежката мизерия увеличава търговията с жива плът. Затова е важно да се извършат промени, при които държавата и обществото да създадат условия за равноправието на жената, за образование и кариерно развитие, за финансово осигуряване на майчинството, за безплатна здравна грижа за майката и детето и др.”, каза още Катя Николова.  

Тя посочи и някои от основните акценти в работата на организацията. „Активно и убедено участвахме в начинания, свързани с политиката за защита на жените на пазара на труда и преодоляване  разликите в заплащането с мъжете; в борбата срещу бедността и безработицата; за квалификация и обучение през целия живот; в защита на майчинството и децата, за спиране на демографската криза; срещу насилието във всичките му форми; срещу трафика на хора”, каза още председателят на ОЖС.  Като друга част от дейността тя посочи Бюлетина на Обединението, чрез който се популяризира дейността на клубовете, дава се гласност на решенията на европейските женски структури, обявяват се подетите инициативи. В тази връзка тя допълни, че е издаден и сборникът  „Равнопоставеност на половете в политиката. Българският опит.”

Николова отчете, че активно е продължил процесът на обучение по джендър-тематиката. „Присъствието на жени в листите на БСП се увеличава в сравнение с предходен период, но все още е по-ниско от заложената уставна норма - 40%”, каза още тя. В допълнение тя представи данни, според които в Местни избори 2015 за кметове на общини са били издигнати 16,2% жени, а в областните центрове 14%; в листите за общински съветници жените са 38%, а жените-водачи на листи са 25%; от избраните общински съветници от БСП в Местни избори 2015 – жените са 30%.

Лидерът на жените социалистки заяви, че сериозно място в дейността на Обединението традиционно заема международната дейност, като водещо начало е продължаването на процеса по задълбочаване на международното сътрудничество и участието в съвместни инициативи.

Николова не подмина и слабостите в дейността на организацията и в тази връзка посочи, че  е нужна  по-голяма реактивност, по-бърза реакция срещу действия на управляващите, които са вредни и непопулярни, и по-силно присъствие в медиите, „за да се чуе нашият глас и публично се огласят нашите позиции”.  

Образование, здравеопазване, демографска криза и майчинство ще бъдат акцент в дейността ни

Относно предстоящите цели и задачи пред ОЖС: „Определени проблеми, свързани с темите образование, здравеопазване, демографска криза и майчинство ще бъдат във фокуса на нашето внимание и в бъдещата ни дейност. Специално внимание трябва да обърнем на две теми, загърбени в българското общество – толерантност и солидарност. Необходимо е да засилим нашата дейност по проблемите на насилието срещу жени в семейството и на улицата, за овладяване агресията сред децата и младежите”, заяви Николова. По думите й в последните години се е загубило социалното чувство, готовността да бъдеш солидарен с тези, които страдат като теб. “За да върнем и разширим подкрепата към БСП и левицата като цяло, трябва да покажем и развием социалната солидарност. Тази изгубена вяра можем и трябва да върнем, да възродим. Да накараме хората да вярват, че има за какво да се борим заедно и то е постижимо и възможно”, категорична бе тя. 

Нужна е постоянно действаща подкомисия в НС за равнопоставеността между половете

Катя Николова заяви, че ще продължави  работата на жените социалистки по постигането на равпоставеност с мъжете в различните й измерения. „Разчитаме на активната позиция на нашите представителки в парламента да работят за създаване на постоянно действаща подкомисия в НС за равнопоставеността между половете и за приемане на административни и наказателни разпоредби, които да гарантират изпълнението на Закона. Настояваме парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да подкрепи насърчителни мерки за прилагане на равнопоставеността на пазара на труда”, каза още лидерът на ОЖС. Тя допълни, че организацията на жените социалистки ще подпомага  партията  във воденето на политика на активна опозиция, която твърдо поставя в дневния ред пред обществото актуалните проблеми на управлението на страната.

Относно предстоящия конгрес на БСП Николова заяви, че очаква той да излъчи послание към обществото, че БСП е силна и дава своята заявка да управлява страната с политики, които ще гарантират на българските граждани достоен живот, по-висок жизнен стандарт, социална защита. „БСП трябва да демонстрира самочувствие и смелост и да поиска от хората доверие да управлява, за да направим България справедлива и социална страна. Това ще е нашата мисия - да работим за спасяване на страната от пагубното дясно управление”, завърши председателят на жените социалистки Катя Николова.